Προς τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης για το αν θα βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία….
Μετά την Moody’s που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς Ca δηλαδή σε...
high default risk και η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην ζώνη CC ενώ προσεχώς σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Fitch.
Οι κινήσεις αυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ήταν αναμενόμενες. Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος πλέον βαίνουν προς ολοκλήρωση και το επόμενο βήμα που πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες είναι η κατάταξη της Ελλάδος σε καθεστώς selective default σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία.
Το διάστημα που θα παραμείνει η Ελλάδα σε αυτό το νέο βαθμολογικό καθεστώς το καθεστώς που σηματοδοτεί την βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος θα διατηρηθεί για διάστημα από 3 έως 5 μήνες ή με βάση το χειρότερο σενάριο 8 μήνες.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρασκηνιακώς υπάρχουν μεθοδεύσεις ώστε κάτοχοι των CDS να ζητήσουν από την Διεθνή Ένωση Ανταλλάξιμων οικονομικών προϊόντων και Παραγώγων (ISDA) να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS.
Η πρόταση του IIF για την επαναγορά και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποτελέσει το πιστωτικό γεγονός, αναφέρουν πηγές της ISDA αλλά αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο δεν είναι σαφές.
Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί το εάν θα πρέπει να καταβληθούν ή όχι τα ασφάλιστρα κίνδυνου στους κατόχους των Credit Default Swap (CDS). Η αγορά αναμένει καθαρή γνωμοδότηση από την ISDA καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείονται νομικές διαφορές μεταξύ όσων αγοράζουν και όσων πωλούν CDS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου