Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προς το συμφέρον όλων μας να πετύχει ο Σαμαράς

 Η λαϊκή εντολή την Κυριακή ήταν σαφής,  συγκεκριμένη, συνειδητή, απόλυτη. Γι αυτό και αποτέλεσε την πυξίδα των χειρισμών του Αντώνη Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Και σε αυτό το
πλαίσιο σχηματίσθηκε η κυβέρνηση, η οποία θα έχει να επιτελέσει ένα κυριολεκτικά τιτάνιο έργο. 


Είναι προς το συμφέρον όλων μας, και πρώτα απ’ όλα της χώρας, η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της, τον οποίο ο λαός της ανέθεσε. 


Ο  στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Στην ουσία, ο νέος
πρωθυπουργός καλείται περίπου να «τετραγωνίσει τον κύκλο».
 Καλείται να αποφύγει κάθε αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και, ταυτόχρονα να ανατάξει μια κοινωνία που βρίσκεται στην εντατική, αλλά και να αντιμετωπίσει παθογένειες ενός ολοκληρωτικά προβληματικού συστήματος κομματοκρατίας, απόλυτου κρατισμού και κακοδιοίκησης της χώρας, από το οποίο η Ελλάδα πρέπει οριστικά να απαλλαγεί. 


Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη αλλά και την εξωτερική ασφάλεια της Ελλάδας. Σ΄ αυτή την πορεία βεβαίως θα έχει να αντιμετωπίσει ποικίλες εσωτερικές αντιστάσεις , εξωτερική πίεση και την ίδια την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα. 


Αλλά όλες αυτές οι ευθύνες συνθέτουν ένα από τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά διακυβεύματα που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της. Η μάχη είναι πολύ μεγάλη και η νέα κυβέρνηση ένα μόνον όπλο έχει να αντιτάξει: την αποφασιστικότητα. 
Αποφασιστικότητα που θα πρέπει να επιδείξει σε όλα τα μέτωπα και μέσα και έξω. Αυτό ζήτησε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και αυτό οφείλει η κυβέρνηση να πράξει. 


Βεβαίως αυτή δεν  είναι μια κυβέρνηση “αποκλειστικά” Σαμαρά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμών και συνεννοήσεων. 
Από την άποψη αυτή είναι ιστορική η ευθύνη των τυριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. 


Ωστόσο  παρά τις εγγενείς δυσχέρειες, που θα διαφανούν και στο μέλλον, ο Σαμαράς μπορεί να αναδειχθεί όχι μόνο σε κυρίαρχο του σημερινού παιχνιδιού αλλά και του μέλλοντος.  


Αρκεί να «φύγει μπροστά» και να παραμείνει πιστός  στο όραμά του 
για την Ελλάδα του μέλλοντος.
 Του Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου