Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΔΔΕ Πειραιά: Τριήμερο Επιμορφωτικό-Ενημερωτικό Σεμινάριο «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά» Σπέτσες, 22, 23 & 24/05/2024

 


https://dide-peiraia.att.sch.gr/index.php/menu-directorate/menu-directorate-important-announcements/11925-enisxysh-sxol-monadwn-spetses-052024-anak

Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπετσών, διοργάνωσε Τριήμερο Επιμορφωτικό-Ενημερωτικό Σεμινάριο με τίτλο «Ενίσχυση σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δ.Ε. στα Νησιά» για γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στις 22, 23 και στις 24 Μαΐου 2024, στην Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών και στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Την εναρκτήρια εκδήλωση, την Τετάρτη 22 Μαΐου, προλόγισαν η Δήμαρχος Σπετσών, κα Ευγενία Φραγγιά, η οποία στηρίζει πολλαπλά την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής και ιδιαίτερα τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με το επίδομα των 250 ευρώ ανά μήνα, η Διευθύντρια του Γυμνασίου, κα Άννα Τσίρκα και η Διευθύντρια του ΓΕ.Λ. Σπετσών, κα Κωνσταντίνα Τσίπρα. Όλες τους επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, επαινώντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Διευθυντή της Δ.Ε. Πειραιά για την ενίσχυση του έμψυχου υλικού των σχολικών μονάδων στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών του Δήμου Σπετσών. Καταρχάς, ο Διευθυντής της Δ.Ε. Πειραιά, κος Διονύσιος Αναστασόπουλος, μίλησε για το Πνεύμα της Ομάδας, τη Συλλογικότητα και την αξία της Συνεργατικής Μάθησης και η Σύμβουλος Φιλολόγων ΠΕ02, κα Χρυσάνθη Κουμπάρου έκανε εισήγηση με θέμα: «Μαθητές/τριες – Γονείς – Εκπαιδευτικοί: η πρόκληση για ουσιαστική συνεργασία». Κατόπιν, με ξεχωριστή αμεσότητα η κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, έκανε λόγο για την Επικοινωνιακή Διαχείριση των συγκρούσεων στη Σχολική Μονάδα, παρουσιάζοντας μελέτες περίπτωσης. Οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία για τις Σχολές Γονέων ως εργαλείο ενίσχυσης των οικογενειακών σχέσεων και της σύνδεσης με την κοινότητα, της κας Ευαγγελίας Μπεναβέλη, MSc Σχολικής Ψυχολόγου, MEd.

Τη δεύτερη μέρα, ο κος Διονύσιος Αναστασόπουλος εξήγησε, στο εκπαιδευτικό κοινό, τη λειτουργία των Μοντέλων Λήψης Αποφάσεων στη Σχολική Μονάδα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τη Διαχείριση Εκπαιδευτικών Θεμάτων από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά, κο Αντώνιο Καμπούρη και για την Αξιοποίηση συνεργατικών στρατηγικών και εργαλείων για τη διδασκαλία και την αξιολόγηση των μαθητών, στο πλαίσιο του μοντέλου της Αντεστραμμένης Τάξης/Μάθησης από τον κο Γιάννη Τζωρτζάκη, Σ.Ε. Πολ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων ΠΕ81.

Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης - ενημέρωσης ήταν αφιερωμένο κυρίως στους γονείς/κηδεμόνες σε συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις και μελέτες περίπτωσης σχετικά με τη Διαχείριση συναισθηματικών κρίσεων και άγχους-Εσωστρέφειας από την κα Γιαννούλα Βουκελάτου, Σ.Ε. Ψυχολόγων ΠΕ23, τις Δεξιότητες του 21ου αιώνα και τον κομβικό ρόλο της συνεργατικής μάθησης από την κα Ελένη Κονιδάρη, εκπ/κό κλ. ΠΕ86, Διευθύντρια  του 10ου Γυμνασίου Πειραιά. Επιπλέον, έγιναν εισηγήσεις για τον ρόλο της ψυχικής ανθεκτικότητας στη διαχείριση της απώλειας και του πένθους, από την κα Ευαγγελία Μπεναβέλη, MSc Σχολική Ψυχολόγο, MEd και τα Συνεργατικά μοντέλα και τις κοινές δράσεις Γονέων/Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών, από την κα Ελένη Κονιδάρη.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συναντήσεις του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά και των συνεργατών του με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε., για παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα. Τέλος, η κα Ελένη Κονιδάρη, εκπ/κός κλ. ΠΕ86, Διευθύντρια 10ου Γυμνασίου Πειραιά μίλησε για τα Εργαλεία υποστήριξης της λειτουργίας της σχολικής μονάδας - Το πληροφοριακό σύστημα myschool και η κα Ευαγγελία Μπεναδέλη έκλεισε τις εργασίες του Τριήμερου Σεμιναρίου με εισήγηση, που είχε τον τίτλο: «Σχολείο και προαγωγή Ψυχικής Υγείας: ο ρόλος των Εκπαιδευτικών». Αυτές οι, γεμάτες γνώση και ενημέρωση, μέρες κέντρισαν το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων και απέσπασαν θετικές  κριτικές από τους/τις εκπαιδευτικούς που προσφέρουν πολύτιμο έργο  στις σχολικές μονάδες του νησιού αλλά και τους γονείς/κηδεμόνες.

Ως επιστέγασμα εκπρόσωποι του Δήμου και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ζήτησαν την επανάληψη τέτοιου είδους δράσεων, με σκοπό τη διάχυση τους σε περισσότερους γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής. Κλείνοντας, αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τη Δήμαρχο Σπετσών, κα Ευγενία Φραγγιά, καθώς και την ειδική συνεργάτιδα Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Σπετσών, κα Χριστίνα Μαναβέλη, για τη συνδρομή και τη συνεργασία τους στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου