Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Επίδομα μητρότητας για επιπλέον 35.000 εργαζόμενες

 

Τη χορήγηση για 9 μήνες του επιδόματος μητρότητας σε 35.000 δικαιούχους μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, δημοσιογράφους, καθώς και αναπληρώτριες καθηγήτριες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση του επιδόματος, όπως αντίστοιχα έγινε για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η επέκταση θα γίνει με νέα υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογράφει και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες και θα δίνει λύση στις «επιπλοκές» που προέκυψαν ως προς την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες μισθωτές που είναι ασφαλισμένες σε παλαιά ταμεία πλην ΙΚΑ, όπως δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το υπουργείο Παιδείας με αντίστοιχη υπουργική απόφαση, καθώς οι αναπληρώτριες καθηγήτριες ανήκουν στην αρμοδιότητα του εν λόγω υπουργείου, καθώς απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται απ’ αυτό. Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει την ασυμμετρία και εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας η ρύθμιση του θέματος από το νέο έτος στον βαθμό που θα μπορεί να καλύψει και τις αναπληρώτριες.

Η νέα υπουργική απόφαση θα ορίζει ρητά ότι εννεάμηνη άδεια και επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι γυναίκες που έγιναν μητέρες από τον Νοέμβριο του 2022 και εφεξής και είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία μισθωτών, πλην ΙΚΑ ή και πλην ΕΦΚΑ. Στην πράξη, θα αφορά μισθωτές εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και δημοσιογράφους που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι μητέρες αυτές, εφόσον γέννησαν από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και ίσχυσε ο νόμος που παρέχει την άδεια μητρότητας, με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν εννεάμηνη άδεια μητρότητας και αντίστοιχα επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Με την ίδια υπουργική απόφαση, θα εξομοιώνονται για όλες τις περιπτώσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο ή αγροτικό επάγγελμα) και τα ομόφυλα ζευγάρια. ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΩΝ

Παράλληλα, φαίνεται πως βρέθηκε λύση στο λογισμικό της ΔΥΠΑ και εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδύναμε! με τον κατώτατο μισθό, που σήμερα είναι στα 830 ευρώ, και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες. Δήλα- 74,75 141,142 177,178 282,283 295,296 309,310 356,357δή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ. Προσοχή όμως. Εάν η δικαιούχος δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, τότε εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας». Έτσι, πρέπει η νέα μητέρα να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση, ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε θα πρέπει η ασφαλισμένη να επανυποβάλει στην πλατφόρμα το αίτημα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη, εφόσον η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.

Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου