Χρήσιμος οδηγός «έξυπνων» επιλογών σχολών και τμημάτων
Μπορεί όταν μιλάμε για Πανελλαδικές να αναφερόμαστε κυρίως στις περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές ή Πολυτεχνικές Σχολές που βρίσκονται κάθε χρόνο στην κορυφή των προτιμήσεων και κατά συνέπεια και των βάσεων εισαγωγής, ωστόσο οι υποψήφιοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν «έξυπνες» επιλογές σχολών και τμημάτων με τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας, τις οποίες μπορούν να κατακτήσουν και με χαμηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με τις σχολές που απαιτούν πολύ υψηλή βαθμολογία.
Σε ό,τι αφορά στις σχολές-ευκαιρίες, όπως αποκαλούνται, προκύπτει ότι υπάρχουν επιλογές για εισαγωγή με λιγότερα μόρια, αλλά και για εξεύρεση εργασίας, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και όσων ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές.
1ο επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, εκτός από τις πολύ υψηλές σε βαθμολογία Νομικές Σχολές, υπάρχουν πολλές επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας με βάση το 2023 12.670 μόρια, ενώ ελκυστικές είναι οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, που δεν έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, και οι απόφοιτοί τους βρίσκουν θέσεις ως διερμηνείς, μεταφραστές ή ακόμα και στον τουρισμό και σε εταιρείες.
Επίσης, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, πέρυσι με 10.500 μόρια, που ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει στόχο να αναπτύξει τους τομείς της Τέχνης και της Επικοινωνίας στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής και έχει έδρα τα Ψαχνά Εύβοιας, ενώ το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πέρυσι ήταν δυνατή η εισαγωγή με 11.920 μόρια, έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Επίσης, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είχε το 2023 13.020 μόρια και αποτελεί «γέφυρα» που οδηγεί στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν ακόμα σχολές, κυρίως στην περιφέρεια, όπως το Ιστορικό του Ιονίου Πανεπιστημίου ή το Τμήμα Φιλοσοφικής στην Καλαμάτα, όπου οι σπουδές είναι υψηλού επιπέδου και σε γνωστικά αντικείμενα που συνδέονται με την αγορά εργασίας, ενώ οι βάσεις εισαγωγής είναι χαμηλές.
Στον «χάρτη» με τις ενδιαφέρουσες επιλογές είναι και το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με περσινή βάση τα 11.030 μόρια, ενώ οι φοιτητές διδάσκονται νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενα περιζήτητο τμήμα είναι το Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου στην Κέρκυρα, όπου πέρυσι η βάση ήταν 9.670 μόρια, ενώ το Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας άγγιξε τα 12.380 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο
Τμήματα «ευκαιρίας», όπως αποκαλούνται, υπάρχουν και στο 2ο επιστημονικό πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών. Καλή επιλογή χαρακτηρίζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει το περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, που έχει πιο χαμηλή βάση από το ΕΜΠ και δίνει την ευκαιρία σε έναν υποψήφιο που το επιθυμεί να παραμείνει στην Αθήνα.
«Έξυπνες» επιλογές αποτελούν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κοζάνης με 14.285 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Βόλου με 14.365 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), το Τμήμα Πληροφορικής Τρίπολης με 11.650 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Μαθηματικών Ηρακλείου με 10.620 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 11.375 μόρια πέρυσι, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου με 8.700 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Μαθηματικών Σάμου με 9.670 μόρια πέρυσι (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
3ο επιστημονικό πεδίο
Το 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας και Ζωής, μπορεί να έχει ταυτιστεί με τις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Λογοθεραπείας στην Πάτρα, που πέρυσι είχε 12.556 μόρια, και στην Καλαμάτα με 11.800. Ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το Τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμάίδα με 10.364 μόρια. Πολύ καλό θεωρείται το Τμήμα Νοσηλευτικής στην Κρήτη, όπου ήταν δυνατή πέρυσι η είσοδος με 10.021 μόρια. «Εξυπνα» τμήματα είναι και το Τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης με 13.870 μόρια και το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας με 13.540 μόρια πέρυσι.
4ο επιστημονικό πεδίο
Σχολές «ευκαιρίας» για τους υποψήφιους, ακόμα και με χαμηλότερες βαθμολογίες, αλλά που όμως προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, περιλαμβάνει το 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, που είναι μία δημοφιλής επιλογή για τους υποψήφιους, καθώς τα συγκεκριμένα πτυχία έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Ναυτιλιακών και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο, η βάση του οποίου πέρυσι κινήθηκε στα 10.150 μόρια.
Στη λίστα των «έξυπνων» επιλογών το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και η είσοδος πέρυσι ήταν δυνατή με 13.828 μόρια. Επίσης το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με 11.650 μόρια πέρυσι εξασφαλίζει έναν καλό προπτυχιακό τίτλο, που αν συνδυαστεί και με μεταπτυχιακό οδηγεί σε επαγγέλματα του μέλλοντος. Ενδιαφέρον έχει το Τμήμα του Αθλητικού Management στη Σπάρτη, οι απόφοιτοι του οποίου μπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς-φορείς, και πέρυσι συγκέντρωσε 8.500 μόρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου