Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης

 

 

Η υλοποίηση ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση που απαιτεί συλλογικότητα, διάλογο και πολιτική βούληση. 

Η εμμονή στις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι σημαντική, αγγίζει επιφανειακά το ζήτημα. Τα αποτελέσματα PISA αποκαλύπτουν ανησυχητικά κενά στις βασικές γνώσεις των μαθητών, σε μια ηλικία μάλιστα που η τάση για φροντιστήριο σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και στο δημοτικό, διογκώνεται.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί βήματα προς τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, με νέα βιβλία, αναλυτικά προγράμματα, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και ψηφιακή διδασκαλία, η ανάγκη για ένα ριζικά ανανεωμένο εκπαιδευτικό μοντέλο καθίσταται επιτακτική.

Ένα τέτοιο μοντέλο οφείλει να:

  • Θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την παροχή γερών και ουσιαστικών γνώσεων, καλλιεργώντας παράλληλα την κριτική σκέψη και την αυτενέργεια των μαθητών.
  • Εστιάζει στην προετοιμασία των μαθητών για τις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και της σύγχρονης κοινωνίας.
  • Αξιοποιεί συστηματικά τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για την ενίσχυση της διδασκαλίας και της μάθησης.
  • Προωθεί την δημιουργικότητα και την  αυτονομία.
  • Παρέχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη στους μαθητές.

Μόνο με την υιοθέτηση ενός τέτοιου εκσυγχρονισμένου και παιδαγωγικά τεκμηριωμένου εκπαιδευτικού μοντέλου μπορούμε να ελπίζουμε σε μαθητές που θα διαπρέψουν στην αξιολόγηση PISA και θα ηγηθούν στην παγκόσμια σκηνή.

Η υιοθέτηση ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου οφείλει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Η παιδεία αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μίας χώρας και οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν με σοβαρότητα, όραμα και υπευθυνότητα.

Ας θέσουμε στο επίκεντρο όχι μόνο τις βάσεις των πανελλαδικών, αλλά και την παροχή ποιοτικής και ουσιαστικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας, εξοπλίζοντάς τα με τα απαραίτητα εφόδια για να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους και να διαμορφώσουν ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου