Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ο άγνωστος “Μιαούλης” του Βυζαντίου… Τρόμος Ισλάμ

 

Ο 9ος και ο 10ος αιώνας μ.Χ. ήταν η εποχή της μεγάλης σύγκρουσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με το Ισλάμ. Το Ισλάμ που άρχισε να εξαπλώνεται από το πρώτο τέταρτο του 7ου αι. Οι φανατισμένοι μουσουλμάνοι Άραβες κατέκτησαν σειρά αυτοκρατορικών επαρχιών (Αίγυπτο, Βόρεια Αφρική, Παλαιστίνη, Συρία), φτάνοντας να απειλήσουν και την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Χρειάστηκε σειρά αγώνων πολεμιστών αυτοκρατόρων για να περιοριστεί ο ισλαμικός κίνδυνος, ο οποίος όμως δεν έμελλε να εξαλειφθεί πριν το απόγειο της ενδόξου Μακεδονικής Δυναστείας τον 10 αι. Στον δύσκολο για την Αυτοκρατορία 9ο αι. εμφανίστηκε όμως μια μορφή που οδήγησε τον Σταυρό στην καταπάτηση της ημισελήνου.

Ο Νασάρ, όπως έμεινε γνωστός στην Ιστορία, υπήρξε μια από τις πλέον αινιγματικές μορφές της μεγάλης χριστιανικής αυτοκρατορίας. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Βασίλειος και σύμφωνα με ορισμένες πηγές είχε καταγωγή από την Συρία. Ο πατέρας του Χριστοφόρος είχε το αξίωμα του μαγίστρου. Αν και έμελλε να διακριθεί στη θάλασσα, ο Νάσαρ πολέμησε αρχικά στην ξηρά. Ως στρατηγός διοικητής του Θέματος των Βουκελλαρίων στη Μικρά Ασία πολέμησε κατά των Αράβων στην περίφημη μάχη του Λαλακαόν το 863. Το 879 ή το 880 ο αυτοκράτωρ Βασίλειος Α ο Μακεδόνας τον διόρισε αρχιναύαρχο (δρουγγάριο του πλωίμου) στη θέση ενός επίσης μεγάλου, του ναυάρχου Νικήτα Ωορύφα.

Το 880 ο Βασίλειος διέταξε τον Νάσαρ να εκκαθαρίσει το Ιόνιο από τα αραβικά πλοία που λεηλατούσαν τα Επτάνησα. Τα πλοία αυτά ανήκαν στο ναυτικό των Αράβων της δυναστείας των Αγλαβιδών οι οποίοι κυριαρχούσαν στην σημερινή Τυνησία, τη δυτική Λιβύη και την Σικελία. Ο Νάσαρ κινήθηκε αμέσως. Αντιμετώπισε μάλιστα και μια επικίνδυνη κίνηση απειθαρχίας ναυτών του και αφού ενίσχυσε τον στόλο επιβιβάζοντας στρατιώτες από τις φρουρές της Πελοποννήσου, έπλευσε προς συνάντηση του εχθρού. Πραγματικά με νυχτερινή επίθεση κατάφερε να διαλύσει τον αραβικό στόλο.

Κατόπιν μετέφερε τις επιχειρήσεις στην Σικελία πετυχαίνοντας συνεχείς νίκες και υποστηρίζοντας τις βυζαντινές χερσαίες δυνάμεις που μάχονταν στην Κάτω Ιταλία. Ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας πέτυχε νέο θρίαμβο κατά των Αράβων εξοντώνοντας τον στόλο τους. Τμήμα του στόλου του κατανίκησε, επίσης, τους Άραβες έξω από την σημερινή Νάπολι. Δυστυχώς ελάχιστα είναι γνωστά για τον Νάσαρ μετά από αυτές τις νίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου