Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Πανελλήνιες 2024: Ερχεται μεγάλη "βουτιά" στις βάσεις εισαγωγής - Τι ώρα βγαίνουν οι βαθμοί

 

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής, τουλάχιστον στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, μετά και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024.

Φυσική, Μαθηµατικά και Ιστορία φαίνεται ότι δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους, µε αποτέλεσµα οι βάσεις στις περιζήτητες πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές σχολές να έχουν µεγάλη πτώση.

 

"Κλάµατα στις βαθµολογίες, γέλια στα αποτελέσµατα", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος, µιλώντας στα "Παραπολιτικά" και εξήγησε:

"Στις βαθµολογίες οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους δεν θα δουν υψηλούς βαθµούς στην πλειονότητά τους. Αυτό, όµως, σηµαίνει ότι οι βάσεις θα έχουν καθοδική πορεία και, όταν ανακοινωθούν, µπορεί το αποτέλεσµα να τους ικανοποιήσει, καθώς θα έχουν εισαχθεί σε µια καλύτερη σχολή από αυτήν που αρχικά είχαν υπολογίσει".

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, "για τον λόγο αυτό απαιτείται µια πολύ προσεκτική συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου, όπου ο υποψήφιος πρέπει να αναλογιστεί τις επιθυµίες του, αλλά και να ακούσει τους ειδικούς, τους καθηγητές του, καθώς µπορεί να προκύψουν ευκαιρίες".

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του κ. Βαφειαδάκη, στο 1ο επιστηµονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναµένεται να σηµειωθεί µια ήπια πτωτική τάση.

Η εικόνα από τα βαθµολογικά κέντρα είναι ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά έχουν παρόµοιες βαθµολογίες µε τις αντίστοιχες περσινές, ενώ η Νεολληνική Γλώσσα έχει χαµηλότερες. Τα γραπτά της Ιστορίας συγκεντρώνουν σε µεγαλύτερο ποσοστό χαµηλές βαθµολογίες.

Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο θα υπάρξει "γκρέµισµα" των βάσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το µάθηµα της Φυσικής ήταν κατά πολύ δυσκολότερο σε σχέση µε τα αντίστοιχα των προηγουµένων ετών, εκτιµώντας ότι θα υπάρξουν σχολές, όπως πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές, µε µεγάλη πτώση, ενώ στο πεδίο αυτό µπορεί να ξεπερνούν και τα 1.000 µόρια. Τα Μαθηµατικά εκτιµά ότι αναµένεται να φτάσουν στα ποσοστά του 2022. 

Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο τα µαθήµατα που δεν συγκεντρώνουν υψηλές βαθµολογίες είναι η Φυσική και η Εκθεση, ενώ οι βαθµολογίες στη Χηµεία και τη Βιολογία είναι αντίστοιχες µε τις περσινές. Η Ιατρική πέρυσι είχε φθάσει τα 19.000 µόρια, ενώ εφέτος δεν αναµένεται σε αυτά τα "ύψη", λόγω της Φυσικής.

Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο η Εκθεση και τα Μαθηµατικά "ρίχνουν" τις βάσεις, ενώ τη µεγαλύτερη πτωτική πορεία συγκρατούν η Οικονοµία και, κυρίως, η Πληροφορική. Οπως επεσήμανε ο κ. Βαφειαδάκης, µε βάση το σύστηµα, οι µαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι "σε κάθε περίπτωση θα µπουν οι ίδιοι υποψήφιοι στην Ιατρική, π.χ., αλλά µε χαµηλότερες βαθµολογίες όταν πέφτουν οι βάσεις, συµπαρασύροντας και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής".

Τι ώρα βγαίνουν οι βαθμοί

Οι βαθμοί των Πανελληνίων 2024 θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας στη 1 το μεσημέρι αύριο Παρασκευή .

Για να δείτε τους βαθμούς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι:

 Οι βαθμολογίες των μαθημάτων θα αναρτηθούν στα λύκεια σε εκτυπωμένες καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τους κωδικούς και τους βαθμούς των υποψηφίων.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://resu Its. it.minedu.gov.gr/ και ταυτόχρονα θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο.

Επιπλέον για τις περιπτώσεις πάντως που κάποιος υποψήφιος, πάει στο σχολείο για να δει τους βαθμούς του και δεν έχει τον κωδικό του, οι Διευθυντές/ντριες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, θα γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Πάντως οι απόφοιτοι των Λυκείων πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Μόλις ανακοινωθούν οι βαθμοί και τα μόρια, τότε θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις Βάσεις 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου