Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ασφαλές λιμάνι τα τμήματα ναυτικής εκπαίδευσης


Ασφαλές λιμάνι τα τμήματα ναυτικής εκπαίδευσηςΑυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα τμήματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία. Η ναυτιλία είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους στην Ελλάδα που συνεχίζει να προσφέρει θέσεις εργασίας και ικανοποιητικές αμοιβές στους εργαζομένους που απασχολούνται είτε ως πληρώματα στα πλοία, είτε ως στελέχη και υπάλληλοι σε ναυτιλιακές εταιρείες.
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων για σπουδές σε ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ναυτιλία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αυτό αποτυπώνεται και στα μηχανογραφικά δελτία, όπου οι πρώτες προτιμήσεις στα αντίστοιχα τμήματα είναι περισσότερες από άλλες χρονιές, ενώ τα ποσοστά επιτυχίας για τις περισσότερες σχολές είναι χαμηλά λόγω του υψηλού ανταγωνισμού.
Στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση λειτουργούν 6 τμήματα που σχετίζονται με τη
ναυτιλία. Η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, όπου οι πρώτες προτιμήσεις για το 2013 έφτασαν τις 983, όταν οι θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 195. Αποτέλεσμα, να εισαχθεί μόλις 1 στους 5. Στη σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού οι πρώτες προτιμήσεις άγγιξαν τις 400, ενώ οι θέσεις που διατέθηκαν έφτασαν τις 135 (ποσοστό επιτυχίας 34,10%).
76 θέσεις
Μάχη για μία από τις 76 θέσεις του τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ έδωσαν οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς 336 αριστούχοι το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση. Η βάση εισαγωγής στο συγκεκριμένο τμήμα διαμορφώθηκε στα 17.882 μόρια.
Στο τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κατάφερε να εισαχθεί ένας στους τρεις απ' όσους υποψηφίους το επέλεξαν στο μηχανογραφικό ως πρώτη προτίμηση.
Αντίθετα, στα τμήματα Ναυπηγικής του ΤΕΙ Αθήνας και Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου εισήχθησαν όλοι οι υποψήφιοι.
Αναφορικά με τη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, εκπαιδεύει στελέχη της Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατά τη φοίτηση οι πλοίαρχοι αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική, Μετεωρολογία και Αγγλικά, καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως: Ναυτιλία, Ναυτικό Δίκαιο, Διεθνείς Συμβάσεις, Επικοινωνίες, Οικονομική Διαχείριση Πλοίου, Φορτώσεις κ.λπ.
Το τμήμα ανήκει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και για να είναι αποδεκτή η δήλωση της σχολής στο μηχανογραφικό, απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στις κατά τόπους λιμενικές αρχές. Σχετικά με τους Μηχανικούς Εμπορικού Ναυτικού είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση, την καλή λειτουργία των μηχανών του πλοίου, καθώς και για τον υπολογισμό και την προμήθεια καυσίμων, νερού, λιπαντικών και ανταλλακτικών στα πλοία. Οι μηχανικοί εργάζονται κυρίως στο μηχανοστάσιο και ελέγχουν μεταξύ άλλων την καλή λειτουργία της μηχανής και των άλλων μηχανημάτων και συσκευών του πλοίου, όπως ηλεκτρογεννήτριες, γερανοί κ.λπ.
Ο έλεγχος των μηχανών στα σημερινά πλοία γίνεται κυρίως μέσω της κονσόλας ελέγχου και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πιο αναλυτικά, ο μηχανικός με τη βοήθεια του πληρώματος μηχανής προγραμματίζει και επιβλέπει τις εργασίες συντήρησης. Αναλαμβάνει τις επιδιορθώσεις που μπορεί να απαιτούνται, ώστε το πλοίο να συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς προβλήματα. Εξασφαλίζει τη σωστή κατανάλωση καυσίμων και λιπαντικών, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα έξοδα. Συνεργάζεται με τον πλοίαρχο για την ταχύτητα, τους ελιγμούς και τους χειρισμούς του σκάφους.
Αρμοδιότητες
Υπολογίζει τις απαραίτητες προμήθειες καυσίμων, λιπαντικών και άλλων ανταλλακτικών και θέτει τις παραγγελίες σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης.
Τέλος, παραλαμβάνει τα καύσιμα και λιπαντικά και εκτελεί απογραφές των ανταλλακτικών. Ο μηχανικός μαζί με τον πλοίαρχο είναι οι αξιωματικοί με τις περισσότερες ευθύνες στο πλοίο και πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Εκπαίδευση: Για να γίνει κάποιος μηχανικός πλοίων, πρέπει να έχει σπουδάσει στις Σχολές Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού που λειτουργούν σε πολλές πόλεις.
Η φοίτηση είναι τριετής και κατά τη διάρκεια των σπουδών οι φοιτητές εκτελούν και ταξίδια ως δόκιμοι. Μετά το τέλος των σπουδών οι φοιτητές αποφοιτούν με τον βαθμό του Γ' μηχανικού και προκειμένου να φτάσουν το βαθμό του Α' μηχανικού απαιτούνται 72 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας και επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις ύστερα από παρακολούθηση 6μηνων μαθημάτων για κάθε βαθμίδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος, ενώ γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας θεωρείται σημαντικό προσόν.
ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Οι σπουδές και οι προοπτικές των αποφοίτων
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1998 και τον Σεπτέμβριο του 2002 αποφοίτησαν οι πρώτοι πτυχιούχοι του.
Αντικείμενο του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών είναι η μελέτη και η ανάλυση των δεδομένων που συνθέτουν το σύγχρονο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των οικονομικών μονάδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον σύνθετο χώρο των μεταφορών και του εμπορίου και ειδικότερα της ναυτιλίας, καθώς και η αναζήτηση, η επιλογή και η εφαρμογή των πλέον κατάλληλων και αποτελεσματικών λύσεων στη διοίκηση των μονάδων αυτών.
Προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση-διοίκηση-χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξειδικευμένα μαθήματα δικαίου, εφαρμοσμένων οικονομικών στις μεταφορές, στο εμπόριο και στα ναυτιλιακά, αλλά και προχωρημένα μαθήματα στη διοίκηση ναυτιλιακών - μεταφορικών επιχειρήσεων, στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών. Αποβλέπει στον εφοδιασμό των φοιτητών με γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη δυνατότητας επικοινωνίας με το περιβάλλον, διαχείρισης θεμάτων και λήψης αποφάσεων σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του τμήματος προετοιμάζονται για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας (π.χ. σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων), αλλά και στον ευρύτερο τομέα των μεταφορών (π.χ. αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων), καθώς επίσης και στον τομέα του διεθνούς εμπορίου και σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες. Παράλληλα οι φοιτητές/φοιτήτριες του προπτυχιακού τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.
Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ)
Το αντικείμενο των σπουδών καλύπτει όλες τις απαραίτητες γνώσεις στις επιστημονικές περιοχές της Ναυπηγικής και της Ναυτικής Μηχανολογίας. Επικεντρώνεται δηλαδή στην κατασκευή, την επισκευή, τη λειτουργία πλοίων και άλλων πλωτών εγκαταστάσεων.
Το τμήμα διαρθρώνεται σε τέσσερις τομείς: Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, Ναυτικής Μηχανολογίας, Θαλάσσιων Κατασκευών, που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα των πιθανών επαγγελματικών απασχολήσεων των αποφοίτων, που δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία αλλά και τα ναυπηγικά γραφεία, τα μηχανολογικά γραφεία, τα συναφή υπουργεία, το Πολεμικό Ναυτικό κ.ά.
Ναυπηγικής (ΤΕΙ Αθήνας)
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Ναυπηγικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο που αφορά στην εφαρμογή της ναυπηγικής επιστήμης και της τεχνολογίας στους τομείς κατασκευής, μετασκευής, επισκευής, λειτουργίας των πλοίων και πλωτών κατασκευών, καθώς και των συστημάτων αυτών.
Το Τμήμα Ναυπηγικής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και ικανότητες ως Ναυπηγοί Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Πανεπιστήμιο Πειραιά
Σκοπός του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών είναι:
  • Να παρέχει στους φοιτητές την επιστημονική γνώση καθώς και την      πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν ως διοικητικά και οικονομικά      στελέχη στον χώρο της ναυτιλίας και των μεταφορών.
  • Να εντοπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να αναπτύξει την έρευνα στον      χώρο των θαλάσσιων μεταφορών με εκτεταμένα, πολύμορφα και διεπιστημονικά      ερευνητικά προγράμματα.
  • Να αναπτύξει τη διεθνή συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του      εξωτερικού (Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας), εκμεταλλευόμενο τη μοναδική      διεθνή δικτύωση της ελληνικής ναυτιλίας, που αποτελεί τον κατεξοχήν κλάδο      της ελληνικής οικονομίας με διεθνικό προσανατολισμό.
Σταδιοδρομία
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικούς, κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς στον χώρο των Θαλάσσιων και Συνδυασμένων Μεταφορών, καθώς επίσης και στη διοίκηση και διαχείριση Παράκτιων και Θαλάσσιων Βιομηχανιών.
Επίσης το τμήμα ανέπτυξε από την αρχή σημαντικό ενδιαφέρον στην Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, τη Ναυτική Τεχνολογία, την Ωκεανογραφία, καθώς και τη διαμόρφωση διεθνούς και εθνικού νομικού πλαισίου για τη ναυτιλία και τη θάλασσα.
Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας και οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων για τη ναυτιλία αύξησαν τις ανάγκες για εξειδικευμένους και πολύπλευρα καταρτισμένους ναυτιλιακούς οικονομολόγους για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, για τα ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών, τη διοίκηση ναυπηγείων/ επισκευαστηρίων, τις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες, τους λιμενικούς οργανισμούς (ΟΛΠ, ΟΛΘ και λιμεναρχεία), τους ελληνικούς και ξένους ναυτιλιακούς οργανισμούς (νηογνώμονες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις εξοπλισμού και προμήθειας πλοίων, επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών κ.λπ.).
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι θέσεις τις οποίες μπορεί να καταλάβει ένας απόφοιτος ναυτιλιακών σπουδών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου