Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η ανάλγητη Μέρκελ αφήνει την Ισπανία να αιμορραγεί



Σοκάρει ακόμη και τους μεγαλύτερους τζογαδόρους των αγορών η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων ηγετών, συγκεκριμένα της Γερμανίας, του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, καθώς και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., να δώσουν ένα τέλος στο «αιματοκύλισμα» της ευρωζώνης, που πλησιάζει επικίνδυνα στο σημείο μηδέν. Οι σφοδρές επικρίσεις, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ισπανία, δεν διατυπώνονται μόνο από ηγέτες όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και από οίκους αξιολόγησης όπως ο Fitch, που κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη αναβλητικότητα. Την ώρα που οι τράπεζες της Ισπανίας, αλλά και συνολικά η οικονομία της χώρας, κρέμονται από μια κλωστή, απειλώντας να συμπαρασύρουν την Ιταλία, το Βερολίνο επιμένει στις θέσεις του, πιέζοντας με κάθε τρόπο τη Μαδρίτη να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης και τα παραδώσει άνευ όρων τον έλεγχο των δημοσιονομικών της. «Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας» είπε ο
εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ομως και ο σύνδεσμος των γερμανικών τραπεζών BDB πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο χριστιανοδημοκρατικών ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ δηλώνει ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «εξαιτίας των τραπεζών».

Την ίδια ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος έθεσε ως χρονοδιάγραμμα οριστικών αποφάσεων το επόμενο δεκαπενθήμερο. «Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου δεν αποκλείουν να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, αν και οι Γερμανοί αρθρογράφοι επιμένουν και αυτοί στη γραμμή της Μέρκελ ότι η Μαδρίτη πρέπει «να καταπιεί» την περηφάνια της και να προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης. Πάντως, στη σημερινή συνάντησή τους στο Βερολίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα διαμηνύσει στην Ανγκελα Μέρκελ ότι έχει συμφωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για την ανάγκη να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί σε διάστημα λόγων εβδομάδων ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και της διάσωσης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου