Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ασφαλιστικά «ξεκρέμαστοι» οι λιμενοφύλακες τα τελευταία δύο χρόνια

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Καβάλα κινητοποίηση διαμαρτυρίας, η οποία περιλάμβανε συνέντευξη Τύπου για τη γνωστοποίηση του προβλήματος στην τοπική κοινωνία.
Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα τελευταία χρόνια, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αφού κανένας γιατρός και φαρμακοποιός δεν δέχεται τα βιβλιάρια ασθενείας τους. «Βρισκόμαστε στο δραματικό σημείο, να είμαστε κυριολεκτικά ανασφάλιστοι», ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα τοπικά στελέχη, χθες το μεσημέρι στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Οι προτεινόμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος Το πρόβλημα άρχισε τη διετία 2008-2009, έπειτα από τη διάσπαση του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής. Τότε παρατηρήθηκε συσσώρευση χρεών, με αποτέλεσμα τα δύο τελευταία χρόνια η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Παρά τις προσπάθειες που έγιναν, κατά καιρούς, δεν υπήρξε κανένα
αποτέλεσμα. Η τραγική αυτή κατάσταση, δημιουργεί ανυπέρβλητα ατομικά και οικογενειακά προβλήματα, αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν χρόνια και βαριά προβλήματα υγείας, τα οποία επιβαρύνουν μόνιμα τον οικογενειακό προϋπολογισμό», ανέφερε ένα από τα στελέχη και πρόσθεσε: «Η υγειονομική περίθαλψη των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 432/84 του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με τις προσθέσεις που έγιναν, κατόπιν των ενεργειών μας, με τους νόμους 3079/2002, 3232/2004, 3922/2011, 4058/2012 και το Προεδρικό Διάταγμα 169/04. Οι δαπάνες που απαιτούνται ετησίως, είναι λιγότερες από τα χρήματα που παρακρατούνται, για το σκοπό αυτό, από τους μισθούς μας. Θεωρούμε, πραγματικά, ότι είμαστε σε θέση, με προϋποθέσεις, να συντηρήσουμε ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό και ζητάμε τη στήριξη της κοινωνίας, για να απαλλαγούμε από τη δεινή θέση που βρισκόμαστε και για την οποία δεν έχουμε καμία ευθύνη». Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής προτείνουν μία σειρά θεσμικών λύσεων, με τις οποίες θα θωρακιστεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη τους, από παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν να γίνει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου: α) Να εξοφληθούν, κατ’ εξαίρεση, όλες οι οφειλόμενες δαπάνες, χωρίς τη χρήση των σχετικών πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2012, β) να αρχίσει η πληρωμή των οφειλών του τρέχοντος έτους, από πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του έτους 2012 και γ) να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και να αντικατασταθεί αυτή από μία υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. «Οι λύσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες για την άμεση σταθεροποίηση και την ισχυροποίηση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μας», είπε, τέλος, ο εκπρόσωπος των τοπικών στελεχών και συμπλήρωσε ότι οι προτάσεις και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσαν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, απεστάλησαν στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να επιληφθούν του προβλήματος μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου