Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Σε εσφαλμένες αντιλήψεις οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου

Σε εσφαλμένες αντιλήψεις αποδίδει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος...
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", με τίτλο "Κύπρος: Όχι άμεμπτη, αλλά παρεξηγημένη", ο κύριος Δημητριάδης τονίζει ότι με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή νομοθεσία για το βρώμικο χρήμα έχει καταστεί πιο αυστηρή.
Η διαφάνεια, επισημαίνει, και η ανταλλαγή δεδομένων συνάδουν με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Κύπρος περιλαμβάνεται στη λευκή λίστα του Οοσά.
Ο κύριος Δημητριάδης τονίζει ότι η Κύπρος εφαρμόζει μονομερώς το σχέδιο συμφωνίας με την Τρόικα, με την ψήφιση 28 νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή, από τον περασμένο Δεκέμβριο, με
στόχο να επανέλθει η Κύπρος στη σωστή πορεία πριν από την υπογραφή του μνημονίου.

Για το θέμα της φορολογίας ο κύριος Δημητριάδης εξηγεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά καθεστώτα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Υπάρχει, υποδεικνύει, μεγάλη διαφορά μεταξύ φορολογικών παραδείσων και χωρών με χαμηλούς φόρους, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχεται ωστόσο ότι η Κύπρος δεν είναι άμοιρη ευθυνών, λόγω παλαιότερων αποφάσεων που έχουν συμβάλει στην παρούσα κατάσταση και αυτό αναγνωρίζεται από όλο το πολιτικό φάσμα, όπως αναφέρει.
Τονίζει επιπρόσθετα ότι η Κύπρος, ως μικρό νησί, με λίγη κατασκευαστική παραγωγή και εξαγωγές, βασίζεται στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από ξένες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες.
Αυτές οι επιχειρήσεις επισημαίνει, δεν κυριαρχούνται από Ρώσους.
Υπάρχουν, καταλήγει, εταιρείες από κορυφαίες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου