Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σταθεροποιείται το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα

 Την εκτίμηση ότι ενισχύονται οι προσδοκίες για την αποκατάσταση της ρευστότητας και τη διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία και επανέρχεται σταδιακά η ομαλότητα διατυπώνουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.
Στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι πλέον οι συντελούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δραστική μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία δημιουργούν ευκαιρίες για την έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και για επάνοδο της απασχόλησης σε αυξητική πορεία.
Ακόμη υποστηρίζουν ότι με την αποδέσμευση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εντονότερη και αποφασιστικότερη επιδίωξη και
τελικά επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και της οριστικής εξόδου της χώρας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. 
«Έχει ήδη σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου στροφή προς το θετικότερο του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο (με εισροή κεφαλαίων και από το εξωτερικό) και επίσης στην αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται ήδη στο 10,45%», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών κεφαλαίου και η αποκατάσταση της ικανοποιητικής λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας με την ανακεφαλαιοποίησή του, καθιστούν ήδη απολύτως εφικτή την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων όπως έχει προγραμματιστεί και την επανεκκίνηση των έργων και των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ουσιαστικά είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2012.
Επίσης, τονίζουν ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη δεν θα εμποδιστεί πλέον το 2013 και στα επόμενα έτη από υπέρμετρα αρνητικούς παράγοντες, όπως η επώδυνη έλλειψη ρευστότητας (τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα) και η συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που υπέστη η χώρα το 2011 και το 2012.
«Κατά το 2013 οι επενδύσεις που εξαρτώνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και από το κράτος γενικότερα (π.χ. με την αποτελεσματική προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων) αναμένεται να έχουν σταθεροποιητική επίπτωση στις συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μειώνοντας δραστικά την αρνητική επίπτωση των τελευταίων στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος», τονίζεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου