Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ώρα αποφάσεων για τα λύκεια με φόντο τα τεστ

 

 Σσταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται για κυβέρνηση, ειδικούς και πολίτες η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊο Από τη μία πλευρά οι μεταλλάξεις του ιού, που μεταβάλλουν το προφίλ, άρα και τη… συμπεριφορά της νόσου, σε συνδυασμό με την εύλογη κόπωση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών από το πολύμηνο lockdown, απειλούν εκτροχιάσουν κυβερνητική στρατηγική, εν μέσω, μάλιστα, κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη πακέτου οικονομικής στήριξης από τον υπουργό Οικονομικών Σταικούρα, στο φόντο της απόφασης Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για διατήρηση του λουκέτου στα εμπορικά καταστήματα στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνέστησε προς όλους «ψυχραιμία και υπομονή», τονίζοντας πως «δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα», εξαιτίας μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

Στην πραγματικότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε μια μάχη με τον χρόνο, επιχειρώντας να ισορροπήσουν την κατάσταση ανάμεσα στην ισχυρή πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην αναγκαιότητα να προσφερθούν στους πολίτες οι αναγκαίες βαλβίδες εκτόνωσης, προκειμένου να αυξηθεί, όπως λέγεται, η συνέπειά τους προς τα περιοριστικά μέτρα, αλλά χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το υγειονομικό κεκτημένο των 13 προηγούμενων μηνών. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες προδιαθέτουν πως για τις επόμενες 15 ημέρες, τουλάχιστον, οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν, παρά την τάση σταθεροποίησης και τα επακόλουθα της κάμψης του τρίτου κύματος, που αποτυπώνεται στους κρίσιμους δείκτες. Ως εκ τούτου, απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι χθεσινές αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα σποτάκια σχετικά με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, που στοχεύουν να καταδείξουν, όπως σημείωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι «δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου». Παρά τη, σε γενικές γραμμές, θετική εικόνα μετά την άρση του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων Σαββατοκύριακο, ο συνωστισμός έξω από καταστήματα που προσφέρουν take away ποτά αλλά και οι συναθροίσεις σε σπίτια εξακολουθούν να αποτελούν τις κύριες πηγές ανησυχίας κυβέρνησης και ειδικών.

Οι επόμενες κινήσεις

Η μέρα προς μέρα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων κρίνει κατ' ουσίαν τις επόμενες πρωτοβουλίες κυβέρνησης και ειδικών. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, κατά την τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, τίθεται επί τάπητος η προοπτική επαναλειτουργίας των σχολείων από τις 12/4. Σημαντικό εργαλείο στη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί ο παράγοντας του self-testing, καθώς, όπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, «η διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης κορονοϊού ξεκινά την για να εκπληρωθεί ο στόχος του ανοίγματος των λυκείων την επομένη». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην κυβέρνηση εξετάζουν ήδη την προοπτική να επιστρατευτούν τα self-tests για την απελευθέρωση κι άλλων όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Τέλη εβδομάδος, εξάλλου, αναμένεται να επανεκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως, εάν διαπιστωθεί επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης, τότε θα επανεξεταστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι τυχόν επιδείνωση των δεδομένων πιθανώς να προκαλέσει λουκέτο και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται για κυβέρνηση, ειδικούς και πολίτες η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου