Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Μαγιορκίνης: Το 70% των θετικών self tests εκπαιδευτικών και μαθητών επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ

 

Επιβεβαιώθηκαν με μοριακό τεστ που ακολούθησε, το 70% των θετικών self-test εκπαιδευτικών και μαθητών Λυκείου που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας ,είπε απόψε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης που πρόσθεσε ότι το στοιχείο αυτό δείχνει την επιτυχία και την σημαντικότητα αυτού του τεστ. «Φανταστείτε πόσες μεταδόσεις κορωνοϊού διακόπηκαν από τα 600 άτομα που βρέθηκαν θετικά» μετά τη διενέργεια αυτών των ατομικών τεστ, τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό τονίζοντας πως τα ατομικά τεστ που έχουν επιλέγει στη χώρα μας μπορούν να εντοπίσουν με επιτυχία του 80% όσους έχουν κορωνοϊό. Μάλιστα επισήμανε ότι όσο πιο υψηλό ιικό φορτίο φέρει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον εντοπίσει το ατομικό τεστ.

Ο ίδιος επανέλαβε πως τα self test που διανέμονται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. «Σαρώνεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχουν συμπτώματα και κατόπιν ακολουθεί ο επαναληπτικός έλεγχος», ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας πως είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. «Κάνουμε αυτοδιάγνωση αλλά συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν αλλάζουμε συμπεριφορά αν έχουμε ένα αρνητικό τεστ».

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη:

«Τα αυτοδιαγνωστικά test ως εργαλείο ευρείας κλίμακας προσυπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού για την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη. Με απλά λόγια ελέγχουμε υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουμε μία νόσο σε πρώιμα στάδια πριν δηλαδή εμφανισθούν συμπτώματα. Xαρακτηριστικά παραδείγματα προσυμπτωματικού ελέγχου ευρείας κλίμακας είναι η δοκιμασία Παπανικολάου (pap-test), οι μαστογραφίες αλλά και τα test HIV. Το κοινό αυτών των ελέγχων είναι ότι έχουν ως ρόλο να «σαρώσουν» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει συμπτώματα και να εντοπίσουν τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τη νόσο που μας ενδιαφέρει. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο που έχει την λογική της τελικής διάγνωσης-επιβεβαίωσης ώστε να εφαρμοσθούν και τα προληπτικά μέτρα.

Η πρόληψη λοιπόν είναι βασικό συστατικό του προσυμπτωματικού ελέγχου και το σημαντικότερο στοιχείο στην πρόληψης στη νόσο Covid-19 είναι η διακοπή της μετάδοσης. Συνεπώς ακρογωνιαίος λίθος ενός επιτυχημένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην Covid-19 είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανεύρεση των ατόμων που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. 

Στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου Covid-19 ο χρόνος αποτελέσματος έχει τεράστια σημασία. Ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ ακριβές αλλά χρειάζεται 1 ημέρα για να ολοκληρωθεί έχει πολύ μικρότερη προληπτική αξία από ένα αποτέλεσμα που έχει μικρότερη ακρίβεια (π.χ. κατά 20%) αλλά ολοκληρώνεται εντός 15-20 λεπτών. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.

Στον σχεδιασμό προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου μεγάλο ρόλο παίζει και η ευκολία της δοκιμασίας. Αν η δοκιμασία είναι επεμβατική και προκαλεί πόνο ή δυσάρεστη αίσθηση τότε η πιθανότητα εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα μειώνεται. Για αυτόν τον λόγο τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου έχουν επιλεγεί να γίνονται με λήψη ρινικού δείγματος που δημιουργεί λιγότερο δυσάρεστη αίσθηση κατά την λήψη από τα ρινοφαρυγγικά αλλά και είναι ευκολότερα στην χρήση.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο, δηλαδή ευαισθησία 80% σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τον ιό το τεστ θα εντοπίσει τους 80. Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται καταρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%) έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου. Επίσης οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία δηλαδή υψηλότερη από 80%. Συγκεκριμένα η ευαισθησία των τεστ αυξάνεται (ξεπερνάει και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιο τόσο πιο πιθανό να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδικά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του self-test έχουν συλλεγεί 254.157 δηλώσεις. Ακολούθως της διαδικασίας self-test προσήλθαν 4.201 συμπολίτες μας οι οποίοι αναζήτησαν επανάληψη της διαδικασίας εκ των οποίων 575 επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί ενώ ακόμα εκκρεμούν 144 αποτελέσματα. Να επισημάνουμε ότι η διαδικασία της επανάληψης είναι αναγκαία όταν υπάρχουν πολύ ειδικοί λόγοι. Κυρίως, αν υπάρχει θετικό ή ασθενώς θετικό αποτέλεσμα, αλλά επίσης και όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με Covid-19.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ για να αλλάξουμε την συμπεριφοράς μας. Κανένα τεστ, ούτε το μοριακό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτήν την φάση για να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση. Πρώτον γιατί κανένα τεστ δεν είναι τέλειο. Δεύτερον γιατί ένας που έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί εκείνη την στιγμή να είναι αρνητικός και μερικές ώρες αργότερα να γίνει θετικός. Σε αυτήν την φάση της επιδημίας λοιπόν συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας όπου είναι εφικτό. Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταδώσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατέψετε τα κοντινά σας πρόσωπα.

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων κατά την αναφορά της αυτοδιάγνωσης καθότι η προσεκτική συμπλήρωση της δήλωσης που παίρνει λίγα λεπτά βοηθάει στην ακριβέστερη και ταχύτερη επιτήρηση της διαδικασίας της αυτοδιάγνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου