Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ

ΤΑ ΤΕΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ!

Στην επαναφορά των τα οποία είχαν «πανεπιστημιοποιηθεί» με τον Γαβρόγλου, προσανατολίζεται ι το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι διακριτό ρόλο η Τεχνολογική Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι συνέβαλε και το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με επαγγελματικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ που καταργήθηκαν, με αποτέλεσμα να «βρίσκονται στον αέρα». Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις, είχαν συγχωνευθεί τα ΤΕΙ με πανεπιστήμια.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά των αλλά κυρίως η ομαλή και δίκαιη εξομοίωση των πτυχίων αποφοίτων παλαιών ετών με αυτά που θα απονείμουν «νέα» Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ο σχεδιασμός υπουργείου αφορά τετραετείς σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με στόχο τις εφαρμοσμένες Επιστήμες Τέχνες, προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο η Τεχνολογική Εκπαίδευση ως συνέχεια της Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αμέσως μετά την επιστροφή των στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της αντιστοίχισης των πτυχίων που απένειμαν Τεχνολογικά Ιδρύματα πριν από την ενσωμάτωσή τους στα πανεπιστήμια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το υπουργείο μπορεί να επιλέξει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις: Είτε να προχωρήσει στην εξομοίωση των παλαιών πτυχίων με αυτά που θα απονείμουν νέα Ιδρύματα είτε να αντιστοιχίσει πτυχία των κατηργημένωνΤΕΙ με αυτά τα οποία απονείμουν συναφή πανεπιστημιακά τμήματα.

Μέριμνα

Πρέπει, εντούτοις, να ληφθεί μέριμνα αποφοίτους που καταργήθηκαν και δεν υπάρχουν πανεπιστημιακά με συναφή αντικείμενα. Για την κατηγορία αυτή μοιάζει μονόδρομος η αντιστοίχιση των πτυχίων που απένειμαν με πτυχία τα οποία θα λαμβάνουν οι απόφοιτοι που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν επόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει οι απόφοιτοι των κατηργημένων τμημάτων ΤΕΙ να παρακολουθήσουν μαθήματα, τα οποία θα επιτρέψουν την αντιστοίχιση των πτυχίων τους με αυτά που προσφέρουν πανεπιστημιακές σχολές.

Το τελευταίο εμπόδιο που καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία του υπουργείου Π Παιδείας είναι οι φοιτητές ΤΕΙ που, μετά τον Γαβρόγλου, επέλεξαν παραμείνουν στα ΤΕΙ και να ολοκληρώσουν σπουδές στα τμήματα στα οποία είχαν εισαχθεί, γεγονός που τους κόστισε το πτυχίο τους, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές για να υλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Ξηλώνεται ο νόμος Γ Γαβρόγλου, προκειμένου η Τεχνολογική Ανώτατη Εκπαίδευση να αποκτήσει και πάλι διακριτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου