Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 613 θετικά τεστ προς επιβεβαίωση

 


ΠΡΩΤΗ µέρα μαθημάτων διά ζώσης η χθεσινή για πάνω από 250.000 μαθητές Λυκείου, οι οποίοι επέστρεψαν στα θρανία µε μάσκες, αλλά και µε την υποχρεωτική δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test. Η εφαρμογή του νέου μέτρου, παρά τις δυσκολίες και κάποια προβλήματα που προκλήθηκαν τις προηγούμενες µέρες, κατέδειξε συνολικά 61 3 άτομα δυνητικά θετικά στον κορονοϊό, τα οποία έπρεπε εντός της χθεσινής ηµέρας να επαληθεύσουν το αποτέλεσµα µε rapid test.

Συνολικά 245.093 μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό των σχολείων υπεβλήθησαν σε self test και ενημέρωσαν την πλατφόρμα µε το αποτέλεσµα, όμως ένα αρκετά µεγάλο ποσοστό του συνόλου της σχολικής κοινότητας που επέστρεψε χθες για πρώτη φορά µετά από µήνες στα Λύκεια δεν ενημέρωσε την πλατφόρμα. Σύµφωνα µε στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, περίπου 380.000 άτομα φοιτούν ή εργάζονται στα Λύκεια, µε το ποσοστό το οποίο δεν έχει ενημερώσει την πλατφόρμα να ξεπερνάει το 30%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς είναι πάνω των 100.000 άτομα.

Αδήλωτα

Σύµφωνα µε εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Παιδείας, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δεν δήλωσαν το αποτέλεσµα στην πλατφόρμα είτε το αμέλησαν και συμπλήρωσαν τη σχολική κάρτα χειρόγραφα είτε δεν έκαναν σωστή χρήση της πλατφόρμας µε αποτέλεσµα να µην καταχωρισθεί ποτέ το αποτέλεσµα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που γονείς συνάντησαν πρόβλημα κατά τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ τους, ιδίως στα προσωρινά ΑΜΚΑ που δημιουργήθπκαν για ορισμένες περιπτώσεις μαθητών, όπως τα παιδιά διπλωματών ή τα προσφυγόπουλα. Τέλος, κάποιοι από τους μαθητές έκαναν χρήση των απουσιών τους, άλλοι το έκαναν το πρωί στο σχολείο, όπως στην περίπτωση των εσπερινών, ενώ υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό γονέων αρνητών μάσκας που δεν προχώρησε τη διαδικασία του self test.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή των self tests, από τα 61 3 θετικά αποτελέσματα, τα 359 προέρχονταν από μαθητές και τα 254 από εκπαιδευτικούς, µε το ποσοστό θετικότητας να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,27%. Τα παραπάνω άτομα, χάρη στα τεστ, απέφυγαν να προσέλθουν στο σχολείο και να έρθουν σε επαφή µε τους συμμαθητές και τους καθηγητές μέχρι να επαληθευτεί το αποτέλεσµά τους από το δεύτερο, υποχρεωτικό, rapid test. Πολιτική διαμάχη

Η επιστροφή στα σχολεία προκάλεσε µία ακόμα πολιτική διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει σε συνάντησή τους µε την ΟΛΜΕ ότι «τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν».

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, που κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αγνοεί επιδεικτικά τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς που έσπευσαν να προμηθευτούν τα τεστ, αλλά και σε όσους εργάστηκαν για να παραδοθούν τα self tests στην ώρα τους στα φαρμακεία. «Προσπαθεί να καπηλευτεί το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα self tests, που ταυτόχρονα παραγνωρίζει, βρέθηκαν περισσότερα από 600 δυνητικά θετικά δείγματα, αντί να εξάρει το γεγονός ότι µε τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε η επιστροφή τους στο σχολείο, περιορίζοντας τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Ισοπεδωτική λογική εφάρμοσαν όταν ήταν στην κυβέρνηση, ισοπεδωτική λογική και ως αντιπολίτευση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου