Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

«Τιτανικός» στο Αιγαίο - Στους 10 οι νεκροί πρόσφυγες - Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι - Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες από τη Λέσβο

«Τιτανικός» στο Αιγαίο - Στους 10 οι νεκροί πρόσφυγες - Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι - Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες Σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται το χθεσινό στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο.

Στους 10 ανεβαίνουν οι νεκροί του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο.

Πριν λίγη ώρα, σε ακτή νότια της Μήθυμνας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περισυλλέγη η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ενώ στη θάλασσα ανοικτά της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος
περισυλλέγη η σορός μιας γυναίκας.

Σήμερα το μεσημέρι περισυλλέγησαν οι σοροί δυο παιδιών ηλικίας περίπου τριών ετών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι ,και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. 

Χθες από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρείς σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. 

Κατά τη διάρκεια της νύκτας, επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι.



Ας σημειωθεί ότι στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ άλλα τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.



Μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 242 άτομα ο αριθμός των διασωθέντων ναυαγών που έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβου. 

Άγνωστος όμως παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων αφού μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες στο ξύλινο σκάφος με το οποίο ξεκίνησαν από την απέναντι Μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα την περιοχή της αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμ Καλέ) στις 3 περίπου το μεσημέρι χθες Κυριακή.

Η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωική. Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. 

Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.



Διασταυρωμένες τώρα μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. 

Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.



Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα.

Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. 

Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

¨

Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί.

Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων. 

Ας σημειωθεί ότι χθες Κυριακή στην ίδια περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.


Σάμος

Τέλος, επτά είναι μέχρι σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου