Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Κινδυνεύει να πέσει η Γερμανική κυβέρνηση εξαιτίας του προσφυγικού

Preisverleihung im Wettbewerb "startsocial 2011/2012"Όσο συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία εντείνεται περισσότερο και το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο αδελφών χριστιανικών κομμάτων, CDU και CSU.
Οι βαυαροί Χριστιανοκοινωστές εξετάζουν ως «έσχατη λύση» να αποσύρουν τους τρεις υπουργούς τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε περίπτωση που η καγκελάριος δεν αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα. Συνέπεια αυτού θα ήταν το τέλος της κυβέρνησης. Η είδηση αυτή στην εφημερίδα Bild που βασίζεται σε «πρόσωπα εμπιστοσύνης» του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζέχοφερ δεν έχει διαψευστεί. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Ζέχοφερ σχεδόν επιβεβαιώνει την απειλή με νεότερη του δήλωση ότι το κόμμα του είναι για όλα προετοιμασμένο, ενώ ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών,
Μάρκους Ζέντερ, κάνει λόγο για μια «πραγματική κρίση» του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, αναφέρει η Deutsche Welle, σε σχετικό δημοσίευμα.
Παράλληλα υπάρχουν και οι φωνές που προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όπως του Μάνφρεντ Βέμπερ, στέλεχος του κόμματος και πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο χαρακτήρισε την κλιμάκωση ως μια «συζήτηση σε ακατάλληλη στιγμή». Ωστόσο η όποια επίδρασή τους θα είναι προσωρινή τουλάχιστον σε σύγκριση με τις προσφυγικές ροές που δεν φαίνεται ότι θα μειωθούν σύντομα. Αναμένεται άμεσα συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στην οποία θα οριστεί πιθανόν ένα αριθμητικό όριο προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία.
Αν ωστόσο αυτό το νούμερο αντιβαίνει στις ποσοστώσεις όπως τις έχει εμπνευστεί ο Γιούνκερ, αυτό ίσως δημιουργήσει προβλήματα στη γερμανική ηγεμονία και την αγαστή της συνεργασία με την Κομισιόν. Πάντως η οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στη Γερμανία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων άλλων κυβερνήσεων ή έστω την αντίδρασή τους σε διάφορες κοινές αποφάσεις σε σχέση κυρίως με το μεταναστευτικό αλλά έπειτα και σε σχέση με άλλα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως το ελληνικό ζήτημα. 
 Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου