Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Τροποποίηση απόφασης μετεγγραφών – δεν δικαιούνται μετεγγραφής οι εισαχθέντες ως αθλητές – αποκτούν δικαίωμα μετεγγραφής οι εισαχθέντες με σοβαρές παθήσεις

Τροποποίηση της με αρ. 143456/Ζ1/14−09−2015 (ΦΕΚ 2011 Β΄) υπουργικής απόφασης σχετικά με «Ρύθμιση θεμάτων Μετεγγραφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις Ανώτατες Eκκλησιαστικές Ακαδημίες και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης»
1. Τροποποιούμε την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της με αρ. 143456/Ζ1/14−09−2015 (ΦΕΚ 2011 Β΄) υπουργικής απόφασης ως ακολούθως: «1. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τους φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που έχουν εγγραφεί:
α) μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Μαΐου − Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου
(ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄,
β) μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και
γ) μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. (σ.σ. η τροποποίηση δίνει το δικαίωμα μετεγγραφής και στους εισαχθέντες με την κατηγορία των σοβαρών παθήσεων 5%)
Οι ανωτέρω έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5, 7 και 8 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (Α΄ 76). Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο για Σχολές ή Τμήματα ή Προγράμματα Σπουδών αντίστοιχα των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι. και από Α.Ε.Α. σε Α.Ε.Α. και εφόσον το Ίδρυμα υποδοχής εδρεύει σε άλλη περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η μετεγγραφή φοιτητή σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ».
2. Τροποποιούμε την περίπτωση δ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, καταργούμε την υποπερίπτωση (vi) και την αντικαθιστούμε ως εξής: «(νi) αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει». (σ.σ. η τροποποίηση δεν επιτρέπει τις μετεγγραφές σε όσους εισήχθησαν με την κατηγορία των αθλητών)
3. Τροποποιούμε την παράγραφο 2 του άρθρου 4 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης ως ακολούθως: «2. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής που υπάγονται στα στοιχεία α και β της παραγράφου 2, του άρθρου 2 της παρούσης απόφασης και μετεγγράφονται εκτός του ποσοστού 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός της ίδιας ή άλλης συμπληρωματικής προθεσμίας, που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην οποία δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα, που επιθυμούν να μετεγγραφούν». (σ.σ. αφορά στους α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (Α΄ 120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και
β) Φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές, που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη, που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη, που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης ή στην πλησιέστερη στις ανωτέρω πόλη εντός της ιδίας περιφέρειας, όπου λειτουργεί αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα. Η τροποποίηση αφορά στην χρονική διεύρυνση της δυνατότητας υποβολής αίτησης μετεγγραφής για τις δυο αυτές κατηγορίες φοιτητών)
4. Τροποποιούμε την παράγραφο 9 του άρθρου 5 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης ως ακολούθως: «Βεβαίωση πρόσβασης για τους αποφοίτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ και βεβαίωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ Α΄, στην περίπτωση που ο αιτών μοριοδοτείται επειδή ανήκει στην κατηγορία πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις». (σ.σ. η τροποποίηση αφορά στον τύπο του δικαιολογητικού – αντί της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις ζητείται βεβαίωση πρόσβασης για τους αποφοίτους από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ και βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ Α΄)
Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε σε ΦΕΚ την σχετική απόφαση
ανάρτηση: Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου