Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Τον Αλέξη τον ρώτησαν πριν βρίσουν τον Γιούνκερ οι σύντροφοι;

Με ένα ιδιαίτερα επιθετικό σχόλιο υποδέχτηκε η Αριστερή Πλατφόρμα την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία Κομισιόν. Στην ιστοσελίδα Ίσκρα ο Γιούνκερ χαρακτηρίζεται «νεοφιλελεύθερος διαδρομιστής των Βρυξελλών» απ’ τον τίτλο κιόλας του ρεπορτάζ που φιλοξενεί.
Μάλιστα σχολιάζει περαιτέρω και τα εξής: «Οι ηγέτες της ΕΕ, με προεξάρχουσα τη Γερμανία της Α. Μέρκελ, επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, ένα έμπειρο, παλαίμαχο διαδρομιστή των Βρυξελλών και δοκιμασμένο ακραιφνή νεοφιλελεύθερο, ικανότατο, όμως, στις ισορροπίες και τις δημόσιες σχέσεις».

Δε σταματά όμως εκεί. Συνεχίζει και ανεβάζει τους τόνους της κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνιστά τη μεγάλη εγγύηση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να ηγεμονεύει αδιατάρακτα στην ΕΕ με άλλοθι ένα ψευδεπίγραφο ευρωπαϊσμό, ενώ το ευρωπαϊκό σκάφος θα εξακολουθεί να πλέει όλο και πιο γραφειοκρατικά και σε όλο και πιο αντιδραστικές και ολοκληρωτικέςθάλασσες».

Το θέμα δεν είναι τόσο η κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ήταν αναμενόμενη και κινείται στο πλαίσιο πάγιων εκφρασμένων θέσεων της για την οικονομική πολιτική. Το θέμα είναι αν γι’ αυτά έχουν πει κάτι και στον Αλέξη Τσίπρα. Ή τουλάχιστον αν τον ρώτησαν να μάθουν και ποια είναι η θέση του προέδρου του κόμματός τους για την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Ίσως πάλι η Αριστερή Πλατφόρμα παρασύρθηκε απ’ το τελευταίο σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρει ότι οι θέσεις του Γιούνκερ «είναι συνώνυμες με το μηχανισμό των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης της χώρας» και μάλιστα επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ»!

Ωστόσο στις αρχές του τρέχοντος μήνα Ιουνίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους ουσιαστικά στο όνομα των δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία της ΕΕ είχε πάρει θέση τέτοια που πρακτικά διευκόλυνε τον Γιούνκερ να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει συγκεκριμένα: «Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής».

Παράλληλα κάνοντας λόγο για σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες είχε γνωστοποιήσει ότι «ζήτησα από τους άλλους υποψήφιους σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε πλάτη για την εκλογή στην προεδρία της Κομισιόν ενός στελέχους του Λαϊκού Κόμματος «του οποίου οι θέσεις είναι συνώνυμο με το μηχανισμό των μνημονίων και τη σκληρή επιτήρηση της χώρας»!

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως σύμφωνα με την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας έβαλε πλάτη να εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν ένας «ακραιφνής νεοφιλελεύθερος που συνιστά εγγύηση για την ηγεμονία της Γερμανίας σε μια όλο και πιο αντιδραστική, γραφειοκρατική και ολοκληρωτική ΕΕ»!

Τον Αλέξη Τσίπρα (υπενθυμίζουμε ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) τον ρώτησαν για αυτά που γράφουν οι σύντροφοί του, τουλάχιστον αυτοί της προεδρικής πλειοψηφίας;

Κάλχας
www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου