Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Προτεραιότητα η σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου.
 Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου.
Προσεκτικά βήματα ισορροπίας μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης - επεκτατικής πολιτικής πραγματοποιεί η Αθήνα στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου να δώσει στον κ. Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ το χρίσμα του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει να προσδοκά πολλά από την επιλογή Γιουνκέρ, όπως άλλωστε και το
σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου, ωστόσο, την ίδια ώρα, Αθήνα, Μαδρίτη και Λισσαβώνα μοιάζουν να βλέπουν με επιφύλαξη τις κινήσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι για ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο φέρεται να επεσήμανε προς τον Ιταλό ομόλογό του τον κίνδυνο, μια ελαστικοποίηση του Συμφώνου να οδηγήσει σε νέες αμφιβολίες για την οικονομική πορεία των κρατών που βρέθηκαν σε Μνημόνιο και μόλις πρόσφατα άρχισαν να ξαναβρίσκουν τον δρόμο τους προς τις αγορές.

Ο κ. Σαμαράς -ερωτηθείς για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης- αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας στο δημοσιονομικό σκέλος και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι χρειάζεται επειγόντως η τόνωση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο. «Σταθερότητα και ανάπτυξη είναι δύο στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού επιτελείου, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το Λουξεμβούργιο ομόλογό του Σαβιέ Μπετέλ, ο οποίος θα έρθει για διακοπές στην Πάρο, το καλοκαίρι. Επίσης, τον Ιούλιο ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον κ. Ρέντσι στην Ιταλία, καθώς η Ρώμη παίρνει τη σκυτάλη της προεδρίας από την Αθήνα. Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική προεδρία της Ε.Ε., καθώς και η προώθηση κοινών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως είναι η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική, ζήτημα το οποίο ετέθη και στο εσωτερικό της Συνόδου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να συμφωνεί στην ανάγκη λήψης μέτρων αποτροπής και ανακούφισης των κρατών που υποδέχονται μεταναστευτικές ροές.

Για μισθούς και αναδρομικά

Στο περιθώριο της Συνόδου, κυβερνητικά στελέχη δέχθηκαν σειρά ερωτήσεων τόσο για τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα μισθολογικά των ενστόλων όσο και για το ζήτημα του νέου Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Για το ζήτημα των αποδοχών, σημείωναν ότι προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά της Ελλάδας. «Θα εξετάσουμε σε βάθος τις αποφάσεις και τα δεδομένα και θα προχωρήσουμε σε αυτά που είναι αναγκαία... θα τα δούμε όλα, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι».

Ως προς το ζήτημα του επιτρόπου, πάλι, οι ίδιες πηγές απέφευγαν να λάβουν θέση έναντι των σεναρίων που κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραφική αγορά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Ντόρας Μπακογιάννη, Μαρίας Δαμανάκη, Κ. Χατζηδάκη, Δημ. Κούρκουλα. Η απόφαση, λένε κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ληφθεί εντός του προσεχούς μήνα, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών για τα χαρτοφυλάκια στη νέα Κομισιόν. Επί του παρόντος, πάντως, προτεραιότητα της Αθήνας είναι να κλείσει ο κύκλος των πρώτων προαπαιτούμενων ενόψει του Eurogroup της 7ης Ιουλίου αλλά και να προετοιμαστεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, η κυβέρνηση ενόψει της πολιτικής και συνδικαλιστικής μάχης για τη Μικρή ΔΕΗ.
Εύσημα στην ελληνική προεδρία

Θετικός ήταν ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας, που απέσπασε τα εύσημα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς στη διάρκεια του εξαμήνου υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Ρομπέι συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας τη σπουδαία δουλειά που έκανε η Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Τον απολογισμό παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αποφάσεις που ελήφθησαν για: Την αντιμετώπιση των δομικών ελλειμμάτων του ευρώ, με την υιοθέτηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης. Την απασχόληση και την ανάπτυξη, με τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, με την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στη διαχείριση θεμάτων ασύλου και συνόρων. Την επανεκκίνηση των θαλάσσιων πολιτικών της Ε.Ε. σε όλες τις πτυχές τους, περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ενέργειας. Την υιοθέτηση, τέλος, του Κανονισμού για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου