Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Παραδόθηκαν τα πρώτα Su-25 στην Αεροπορία του Ιράκ με ρωσικό προσωπικό


su25russianΗ Ρωσία φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε μέσο την κυβέρνηση αλ Μαλίκι και την ακεραιότητα του Ιράκ ή να διασώσει ότι περισσότερο μπορεί από το Ιράκ και να αποκτήσει έναν σύμμαχο στη Μέση Ανατολή: Τα πρώτα 5 Su-25 μαχητικά εγγύς υποστήριξης, παραδόθηκαν στην ιρακινή Αροπορία που αναδημιουργείται από το "μηδέν".

Είναι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη που αποκτά η ιρακινή Αεροπορία μετά το 2003 όταν την διέλυσαν οι ΗΠΑ.

Τα μαχητικά πιθανότατα θα θα τα πετούν Ιρανοί, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν καιι Ρώσοι πιλότοι, απόστρατοι με συμβόλαιο με την ιρακινή κυβέρνηση, όπως επίσης θα υποστηρίζονται από
Ιρανούς και Ρώσους μέχρι να δημιουργηθεί ξανά ιρακινή Αεροπορία.

Ηδη πεερίπου 80 άτομα Ρώσοι έχουν φτάσει στο Ιράκ, μαζί με μεταφορικά Il-76 kai Αν-226 που μεταφέρουν αποσυναρμολογημένα τα μαχητικά, αλλά και υλικά υποστήριξης και όπλα.
Πρώτο το defencenet.gr σας είχε ενημερώσει από την αρχή της κρίσης ότι η Ρωσία σχεδίαζε να στείλει πιλότους επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικά αεροσκάφη (έχει ζητήσει το Ιράκ μαχητικά αεροσκάφη μετά την τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση των αμερικανικών F-16Q) με επίσης Ρώσους πιλότους για να βοηθήσουν ενεργά τα ιρακινά στρατεύματα (ή ότι έχει απομείνει από αυτά) στην αντιμετώπιση των σουνιτών ακραίων ισλαμιστών και στην προσπάθεια να μην αποκοπεί το Κουρδιστάν από τον ιρακινό εθνικό κορμό.

Ο ιρακινός Στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη χώρα, έπειτα από σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, με στόχο να προσφέρουν ενισχύσεις στη Βαγδάτη η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

«Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Su-25 έχουν φτάσει στο ιρακινό έδαφος, γεγονός που θα ενισχύσει τη μαχητικότητα της ιρακινής Αεροπορίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.Επί του πρακτέου ιρακινή Αεροπορία δεν υφίστατο, καθώς δεν διέθετε εναέρια μέσα πλην κάποιων επιθετικών ελικοπτέρων.

Στο μεταξύ Ιρανός αξιωματικός σημείωσε ότι "η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές μαχητές με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη στη Συρία για να υποστηρίξει τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ".Προφανώς ενοεί την χρήση πολλών χιλιάδων Φρουρών της Επανάστασης.

Ο ταξίαρχος Μασούντ Τζαζαγερί, αναπληρωτής διοικητής του γενικού επιτελείου στρατού και αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ ότι η απάντηση της Τεχεράνης στους αντάρτες θα είναι «βέβαιη και σοβαρή».

Ο Τζαζαγερί σημείωσε ότι το Ιράν θα βοηθήσει το Ιράκ σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, ελέγχου των συνόρων και οχύρωσης. Προκειμένου να βοηθήσει τη Βαγδάτη, είπε ο ίδιος, η Τεχεράνη θα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν «στη Συρία και σε άλλες προβληματικές περιοχές στην περιφέρεια».

Εντωμεταξύ αναμένεται και η κλοσσιαία αεροπορική ενίσχυση του Ιράν προς την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ.Το Ιράν πριν μια εβδμάδα είχε ανακοινώσει ότι "επιστρέφει στο Ιράκ τα 130 μαχητικά αεροσκάφη της ιρακινής Αεροπορίας που ο Σαντάμ Χουσείν είχε στείλει στο Ιράν το 1991 προκειμένου να διαφύγουν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στον Α' Πόλεμο του Κόλπου"!

Το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση του Ιράκ είναι ότι στερείται Αεροπορίας, αφού το σύνολο των μαχητικών της χώρας καταστράφηκαν από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς μετά την εισβολή του 2003.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο το ISIL έχει καταφέρει να προελάσει ανεμπόδιστα στο βόρειο Ιράκ. Η μοναδική αεροπορική κάλυψη των επίγειων ιρακινών δυνάμεων παρέχεται από τα νεοπαραληφθέντα επιθετικά ρωσικά ελικόπτερα Mil Mi-35 και Mil Mi-28.

Αλλά σε μια τέτοιας μορφής σύγκρουση η Αεροπορία θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και όχι μόνο κατά του ISIL: Η απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν (το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ) γίνεται σαφώς δυσκολότερη υπόθεση.

Τέτοιο γεγονός θα ήταν αδύνατον να συμβεί αν δεν έκανε την κίνηση το Ιράν, το οποίο βέβαια είναι σίγουρο θα παράσχει πολλά περισσότερα από τα μαχητικά αυτά τα οποία στο μεταξύ έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό: Πιλότοι, όπλα, ανταλλακτικά και υποστήριξη είναι βέβαια ότι θα παρασχεθούν από το Ιράν στην συμμαχική σιιτική κυβέρνηση του Ιράν για να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τρομοκράτες του ISIL και να αποτελέσει "φόβητρο" για τους Κούρδους του ιρακινού Κουρδιστάν.

Και είναι επίσης βέβαιο ότι η κίνηση έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και ηδη έχει και "ενέσεις" μεταχειρισμένων ρωσικών μαχητικών, αλλά και άφθονη ρωσική τεχνική υποστήριξη. Τα πρώτα πέντε SU-25 προέρχονται από τα μεταχειρισμένα της ρωσικής Αεροπορίας. Στο Ιράκ θα κάνουν μια χαρά την δουλειά τους.

Το Ιράν δεν θα επιτρέψει την πτώση του σιίτη συμμάχου του, αλλά και της "γέφυρας" για να βοηθάει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Η Ρωσία δνε θα επιτρέψει το "σπάσιμο" του σιιτικού τόξου από Συρία μέχρι Ιράν που προστατεύει τον ρωσικό Κάυκασο από εισβολές φανατικών ισλαμιστών που θα εργαστούν εν αγνοία τους οι περισσότεροι για τις ΗΠΑ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη ρωσική "αρκούδα".

Το υπενθυμίζουμε η ISIS εφοδιάστηκε επί σειρά ετών από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους για να ρίξουν τον Άσαντ. Τώρα και οι δύο κάνουν ότι δεν "θυμούνται" τίποτα. (defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου