Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μυρίζει …μπαρούτι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Καταλύτης εξελίξεων και νέας πολιτικής ρευστότητας μπορεί να αποδειχτεί το crash test της ψήφισης του ενιαίου φόρου ακινήτων στην Βουλή, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας «γαλάζιοι» και «πράσινοι» μοιάζουν απρόθυμοι να υπερψηφίσουν τις διατάξεις του …αμάσητα.
 Το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη αγωνιούν για την στάση που θα κρατήσουν πολλοί από τους «ξεσηκωμένους» βουλευτές και επιχειρούν να κάνουν πολιτικό …μασάζ στην «γραμμή»:  ψηφίστε τα συμφωνηθέντα κι εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για τα υπόλοιπα.
Οι βολές Πολύδωρα, οι προειδοποιήσεις Γιακουμάτου, οι ενστάσεις Κακλαμάνη και τα περί αντισυνταγματικότητας που έσπευσε να καταθέσει ο Παυλόπουλος είναι για το Μαξίμου μηνύματα
ότι η κατάσταση μυρίζει …μπαρούτι. Βεβαίως η κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ξεχωριστή και μπορεί να μην είναι ενοποιημένες οι αντιδράσεις αλλά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ανησυχούν, αφού δεν επιθυμούν την ώρα της σκληρής κόντρας με την τρόικα ν’ ανοίξουν κι άλλα μέτωπα.
Την ίδια ώρα τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και απομένει να υλοποιηθούν έστω κι’ αν στην περίπτωση τους δεν χρειάζεται να περάσουν από την Βουλή, διαμορφώνουν εκρηκτικό τοπίο στο κοινωνικό περιβάλλον και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έτσι όσο κι αν ξορκίζονται τα εκλογικά σενάρια από το Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη, εξακολουθούν να παραμένουν πάνω στο τραπέζι καθώς κανείς δεν μπορεί να βάλλει το χέρι τους την φωτιά προεξοφλώντας το τι θα γίνει όταν τα δεδομένα είναι απολύτως ρευστά.
Η …καυτή ατζέντα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και που μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα ενόψει του μπραντεφέρ με τους τροϊκανούς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
1. Το «λουκέτο» των αμυντικών Βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, όπως ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα.
2. Η ενδεχόμενη έως πολύ πιθανή ρύθμιση των επικουρικών συντάξεων των «ευγενών» ταμείων και η μείωση των εφάπαξ.
3. Ο «εφιάλτης» της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, αλλά και η εξεύρεση του αριθμού των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να δουν την έξοδο του Δημοσίου.
Τα παραπάνω που είναι προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα και θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από κάθε συζήτηση ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης πυροδοτούν εντάσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Στην Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ανησυχία καθώς η Κ.Ο εμφανίζει εικόνα κινούμενης άμμου και ο Ε. Βενιζέλος αναζητεί τρόπους ώστε ν’ αποφευχθούν νέα κρούσματα …ανυπακοής κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή. Την ίδια κατάσταση διαπιστώνει κανείς και στο άλλο στρατόπεδο, με τον Βύρωνα Πολύδωρα να συνιστά ίσως την πιο ανησυχητική περίπτωση, αφού η στάση του το τελευταίο διάστημα είναι εντελώς «αυτόνομη» και χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.
Η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο «Σαμουράι» και στην οποία αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων κάνει λόγο για δήμευση περιουσιών, ήρθε να προστεθεί στην πρόσφατη ειρωνική δήλωση του απέναντι στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, όπου σχολίαζε με καυστικό τρόπο: «…Να προσέχουν μη στεναχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν. Δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για «κούρεμα» καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά; ».
Αν και προς το παρόν αποκλείουν από το Μαξίμου την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του πρώην υπουργού, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν πίσω από την κινητικότητα Πολύδωρα την διάθεση εκ μέρους του να εκφράσει το χώρο που βρίσκεται πιο δεξιά από τη ΝΔ και υπενθυμίζουν ότι πρόσφατα ο Βύρων …φλέρταρε με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής…
Ροβεσπιέρος
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου