Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις πιέσεις βουλευτών. 3 σενάρια

Αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις πιέσεις βουλευτών. 3 σενάρια
Αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο βελτίωσης στον νέο φόρο ακινήτων φέρεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τυχόν «ατυχήματα» την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή, οπότε και θα κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από τους διαφωνούντες βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την Κυριακή.
Τουλάχιστον 30 βουλευτές της ΝΔ (από τους 70 που ήταν στην συνάντηση) πρότειναν τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε μια διαφορετική εκδοχή, μειωμένο δηλαδή κατά 10% και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολύ μεγάλης περιουσίας.

Ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, που είναι και ο συντάκτης του νομοσχεδίου,
συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά των βουλευτών της ΝΔ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απλώς να παραβρίσκεται στην αίθουσα, ακούγοντας τους έντονους διαλόγους.


Μετά και το μήνυμα Σαμαρά για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, αλλά και την ανάλογη δήλωση Βενιζέλου, στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος, που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ.  από το φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Στουρνάρας: Φέρτε μέχρι την Κυριακή προτάσεις χωρίς κόστος

Στις ελάχιστες φορές που μίλησε ο υπουργός Οικονομικών – σύμφωνα με τα όσα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ – τόνισε πως στην περίπτωση που μειωθεί η φορολογία από τα αγροτεμάχια, τότε θα αυξηθεί ο φόρος στα ακίνητα. Παράλληλα, ζήτησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι βουλευτές να έχουν στείλει τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι ουδέτερες. Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξαίρεση από τον φόρο για τις στάνες και τις αποθήκες, εξετάζονται:

- αυξομειώσεις στους συντελεστές για τα οικόπεδα: και αυξήσεις και μειώσεις στους συντελεστές, με πιο πιθανή την αύξηση στις χαμηλής και μεσαίας αξίας περιοχές.

- αποσύνδεση των τεκμαρτών εισοδημάτων από τα πραγματικά, ώστε οι ευπαθείς ομάδες να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

- μείωση των συντελεστών φορολόγησης σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό και η Νέα Ερυθραία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως κάθε ελάφρυνση στα αγροτικά ακίνητα θα σημάνει επιβαρύνσεις για τα αστικά, ενώ τα σχόλια των φορολογουμένων, τις λίγες ημέρες που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου, ξεπέρασαν τις 21.000 και τα περισσότερα να εστιάζουν στον άδικο τρόπο φορολόγησης των μη προσοδοφόρων ακινήτων.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου