Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Οι Οικονομικές Σχολές που αντέχουν στην αγορά εργασίας


Οι Οικονομικές Σχολές που αντέχουν στην αγορά εργασίαςΓιατί να επιλέξει κάποιος να κάνει σπουδές στα οικονομικά; Γιατί με τις σπουδές αυτές μπορείτε να πετύχετε ορισμένους σημαντικούς συνδυασμούς: η οικονομική είναι μια ελκυστική επιστήμη η οποία συνδυάζει τα τεχνικά εργαλεία (όπως τα μαθηματικά) με τη θέση της ανάμεσα στις κοινωνικές επιστήμες, μια που η οικονομική δραστηριότητα αποτελεί τη βάση μιας κοινωνίας.
Σε σχέση με άλλα προγράμματα σπουδών που θα σας έδιναν μόνο τεχνικά εργαλεία ή μόνο προοπτική κοινωνικής ανάλυσης, σπουδάζοντας οικονομικά θα έχετε το μεγάλο πλεονέκτημα να πάρετε μια καλή δόση και από τα δύο, καθώς και μια ισορροπία ανάμεσά τους.
Σταδιακά τα τελευταία χρόνια η σημασία της Οικονομικής Επιστήμης στην κοινωνία όπως και των Οικονομικών σπουδών στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα και
διεθνώς, έχει ανέβει με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι οικονομικές σπουδές προσελκύουν εξαιρετικούς φοιτητές σε μεγάλους αριθμούς, δίνουν πολύ καλές προοπτικές ενδιαφέρουσας και αποδοτικής σταδιοδρομίας, η επιστήμη ως κλάδος έχει γεννήσει συναρπαστικές ιδέες, ενώ τα οικονομικά ζητήματα βρίσκονται στον πυρήνα της καθημερινής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Προοπτικές
Τελειώνοντας τις οικονομικές σπουδές σας θα έχετε πολύ καλές προοπτικές είτε να εργαστείτε στον χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων ή σε οργανισμούς και δημόσια όργανα που ασχολούνται με την οικονομία, ενώ αν θέλετε να εμβαθύνετε με μεταπτυχιακές σπουδές, οι προοπτικές σας είναι εξαιρετικές.
Την ολοκληρωμένη αυτή απάντηση δίνει στους υποψήφιους φοιτητές οικονομικών ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου της Αθήνας, Νίκος Βέττας.
Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα της χώρας που παρέχουν οικονομικές σπουδές, καθώς διαχρονικά αλλά πολύ περισσότερο τώρα που βιώνουμε τεράστια οικονομική κρίση είναι επιτακτική η ανάγκη για εξειδικευμένους επιστήμονες κύρους πάνω στο γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών επιστημών αλλά και όλες τις συναφείς ειδικότητες.
Οσον αφορά στις προοπτικές στην αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, τα πιο ανταγωνιστικά και περιζήτητα τμήματα είναι αυτά των οικονομικών επιστημών, καθώς οι απόφοιτοί τους δεν δυσκολεύονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά.
Πτυχίο το οποίο θα έχει ιδιαίτερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια είναι αυτό από τις σχολές Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, οι οποίες -καθόλου τυχαία- είναι από τις πλέον υψηλόβαθμες, με τη βάση εισαγωγής να διαμορφώνεται κοντά στα 18.000 μόρια το 2012, ενώ φέτος κατέβηκε 15.563 μόρια.
Φέτος το τμήμα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής ήταν αυτό της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης με 16.953 μόρια και μετά το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας με 16.838 μόρια. Ολα τα υπόλοιπα συναφή τμήματα (οικονομικών Επιστημών) κινήθηκαν φέτος μεταξύ 12.000-15.500 μορίων.
Για όσους, πάντως, ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε ένα από τα οικονομικά τμήματα της χώρας, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αποφοίτων έχει καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης από αρκετούς κλάδους, ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά σταθερά απασχολούμενων στελεχών.
Το προφίλ των επαγγελματιών ωστόσο διαφέρει από ειδικότητα σε ειδικότητα όπως επίσης και οι αποδοχές τους.
Για παράδειγμα, οι μηνιαίες απολαβές των φοροτεχνικών και λογιστών δεν είναι σταθερές, αφού πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν διαφορετικό όγκο δουλειάς από μήνα σε μήνα.
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Περιζήτητα τα εξειδικευμένα στελέχη
Σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών, οι οποίοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, σε μία εποχή που ζητάει ολοένα και περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη.
Κωδικοποιημένα μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων οικονομικών επιστημών μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο εμπόριο, στη διεθνή οικονομία, στα νομισματικά θέματα ως οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, ως ερευνητικό προσωπικό, ως οικονομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε τράπεζες κ.ά.
Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής βάσει πρόσφατων ερευνών έχουν ευοίωνες προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Ειδικότερα μπορούν να εργαστούν ως αναλυτές στατιστικών στοιχείων σε κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας, ως αναλυτές και εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και ως ποσοτικοί αναλυτές επενδύσεων και στελέχη διοίκησης σε τράπεζες.
Αναφορικά με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, μπορούν να εργαστούν -μεταξύ άλλων- ως ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως καθηγητές στην εκπαίδευση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε υπηρεσίες Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Τέλος, οι απόφοιτοι των σχολών Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία είναι τα πλέον υψηλόβαθμα στο 5ο επιστημονικό πεδίο, προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους στους τομείς: Στελέχωση οικονομικών υπηρεσιών και λογιστηρίων, χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματο-οικονομικής
Οι σπουδές στα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αποσκοπούν στην εκπαίδευση και υψηλή κατάρτιση των φοιτητών σε σύγχρονα θέματα των πεδίων της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, χωρίς να παραβλέπουν τη σημαντικότητα άλλων πεδίων όπως των ποσοτικών, διοικητικών (management), πληροφοριακών συστημάτων και νομικών.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα που διαπραγματεύονται τα σύγχρονα προβλήματα και τις καινοτομίες στη λογιστική και στη χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων κατά το πρότυπο αντίστοιχων τμημάτων κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Επιπλέον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή της ακαδημαϊκής γνώσης με την ενσωμάτωση εργαστηριακών μαθημάτων, μέσω εκτενούς χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής από τους φοιτητές αλλά και μέσω της δυνατότητας συμμετοχής των φοιτητών σε πρακτική άσκηση.
Τα στοιχεία αυτά του προγράμματος σπουδών εξηγούν την ιδιαίτερη ελκυστικότητά του, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αυξημένη ζήτηση από τους υποψήφιους φοιτητές.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος του πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιος Νούλας, ειδικότερα οι πτυχιούχοι έχουν τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες να απασχοληθούν επιτυχώς:
  • στον τομέα των χρηματοοικονομικών      υπηρεσιών όπως σε εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, χρηματιστηριακές      εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων,
  • σε δημόσιες      υπηρεσίες και υπουργεία ως λογιστές, ελεγκτές, αναλυτές και αξιολογητές      επενδυτικών προγραμμάτων,
  • σε κάθε είδους      οικονομική μονάδα η οποία έχει ανάγκη την οργάνωση και διαχείριση ενός      σύγχρονου λογιστηρίου, σε κάθε επιχείρηση που έχει την ανάγκη κατάρτισης      και σχεδιασμού προϋπολογισμών, σχεδιασμού και ανάλυσης χρηματοοικονομικών      σχεδίων, χρηματοοικονομικών προβλέψεων, ανάλυσης χρηματοοικονομικών      καταστάσεων, διαχείρισης κινδύνου.
Επιπλέον, οι πτυχιούχοι, μέσω όλων των ανωτέρω μαθημάτων, αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν με επιτυχία σε προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Το πρόγραμμα σπουδών
Για την απόκτηση πτυχίου στο Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής απαιτείται επιτυχής εξέταση σε σαράντα (40) μαθήματα.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρέχει άρτια κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα σχετικά με τη χρηματοοικονομική λειτουργία καθώς και την οργάνωση και λειτουργία των λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι φοιτητές του Τμήματος αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις σχετικές με τη λειτουργία των διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.
Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος διακρίνονται σε μαθήματα υποδομής όπως: Μάρκετινγκ, Μάνατζμεντ, Μαθηματικά - Στατιστική, Επιστήμη των Υπολογιστών, Δίκαιο των Επιχειρήσεων κ.ά.
Τα μαθήματα αυτά παρέχουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές εφαρμογές για την πληρέστερη κατανόηση του περιβάλλοντος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1920
Στην πρωτοπορία το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Είναι το πρώτο Τμήμα Οικονομικών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1920, με την ίδρυση της τότε Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών Σπουδών που το 1926 μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Επίσης είναι το πρώτο που προσέφερε στην Ελλάδα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην οικονομική, από το 1978.
Η πορεία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των οικονομικών επιστημών στην Ελλάδα.
Σκοπός του τμήματος είναι η προαγωγή της Οικονομικής Επιστήμης μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας με την κάλυψη εύρους τομέων όπως η μικροοικονομική και μακροοικονο-μική θεωρία, βιομηχανική οργάνωση, δημόσια και διεθνή οικονομικά, τα οικονομικά της εργασίας και του περιβάλλοντος, χρηματοοικονομικά και τραπεζική, η οικονομική ιστορία, καθώς και ποσοτικές μέθοδοι όπως η στατιστική και οικονομετρία και συναφή αντικείμενα όπως το δίκαιο, η πολιτική επιστήμη και η κοινωνιολογία. Το τμήμα προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει ικανό αριθμό «μαθημάτων βάσης», απαραίτητα για οποιονδήποτε θέλει στη συνέχεια να σταδιοδρομήσει με περαιτέρω εξειδίκευση στον ευρύτερο χώρο της αγοράς και των επιχειρήσεων (όπως ενδεικτικά στην Τραπεζική, Χρηματοοικονομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στον Δημόσιο Τομέα). Ταυτόχρονα, το πρόγραμμά παρέχει τη δυνατότητα ευελιξίας και εξειδίκευσης.
Ως αποτέλεσμα, οι απόφοιτοί μας στελεχώνουν συστηματικά τις υψηλότερες θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις) της χώρας μας.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ
ΒΑΣΕΙΣ 2012
ΒΑΣΕΙΣ 2013
Χρηματοοικονομικής   και Τραπεζ. Διοικητικής Πειραιά
17.018
15563
Λογιστικής   και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας
17.858
16953
Λογιστικής   και Χρ/μικής Οικονομικού Αθήνας
17.914
16838
Οικονομικής   Επιστήμης Πειραιάς
15.881
14204
Οικονομικής   Επιστήμης Οικονομικού Αθήνας
16972
15570
Οικονομικών   Επιστημών Πάτρας
14.623
12730
Οικονομικών   Επιστημών Αθήνας
15.298
13551
Οικονομικών   Επιστημών Κρήτης (Ρέθυμνο)
14030
11782
Οικονομικών   Επιστημών Ιωαννίνων
14757
12667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου