Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μητσοτάκης: Η τρόικα ζητά 15.000 απολύσεις ως το 2014... αλλά μην ανησυχείτε! Δεν θα απολύσω κανέναν!

Οι δανειστές θέλουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λέει ο υπουργός στη βελγική εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ» - Επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα έχει 130.000 δημ.υπαλλήλους λιγότερους απ' ότι το 2009

Mε τίτλο «Το πελατειακό κράτος εξυπηρετούσε πολλούς», η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ» φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές σημειώνει ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα». Ειδικά δε για τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης τονίζει ότι ήταν πολύ μεγάλη, αναποτελεσματική και σπαταλούσε πόρους, ενώ δεν έδινε στους πολίτες την εντύπωση ότι εκπλήρωνε τον ρόλο της, ως δημόσια υπηρεσία.

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου