Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο χρόνος για τον ανασχηματισμό μετράει πλέον αντίστροφα

“Γενναίες αλλαγές για κυβέρνηση μάχης”

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει ότι το κυβερνητικό σχήμα όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο και οι αλλαγές είναι αναγκαίες στη μάχη που ξεκίνησε για την υλοποίηση των όσων περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Το χρονικό σημείο για τον ανασχηματισμό δεν έχει οριστικοποιηθεί και αυτό θα γίνει στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης.
Για να προχωρήσει ο ανασχηματισμός, πρέπει να κλειδώσει οριστικά το θέμα της δόσης, κάτι που αναμένει ο Α. Σαμαράς να γίνει το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Με βάσει την πληροφόρηση του Πρωθυπουργού για εκταμίευση της δόσης μαμούθ στις αρχές του
Δεκεμβρίου, ο ανασχηματισμός οριοθετείται αμέσως μετά και εκεί θα λυθούν και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται και θα δοθεί οριστικό τέλος στα προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως αυτό με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να φαίνεται ότι αποτελεί ήδη παρελθόν, απλά και τυπικά θα γίνει με την ανακοίνωση του νέου σχήματος.
Ο Α. Σαμαράς έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από τον πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης.
Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει διάφοροι υπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.
Καθοριστικός παράγοντας παραμονής στη νέα κυβέρνηση θα είναι και ο πολιτικός τσαμπουκάς των υπουργών, όπως λέει συνομιλητής του Α. Σαμαρά, ενώ εκτός θα βρεθούν οι «απρόθυμοι» υπουργοί κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα που υπήρξε στα υπουργεία τα οποία δεν εμπλέκονται με τις μνημονικές υποχρεώσεις της χώρας μας και υπάρχουν αρκετά παράπονα.
Το κρίσιμο στοιχείο για το νέο σχήμα θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και το ιδανικό για τον Α. Σαμαρά είναι και οι δυο να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδροι, ένα θέμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Το σίγουρο πάντως από έγκυρες πηγές στην Ιπποκράτους, είναι ότι ο Βενιζέλος θέλει να έχει στη νέα κυβέρνηση πιο πολιτικά πρόσωπα και πιθανότατα θα είναι από τη νεώτερη γενιά. Το πιο σημαντικό όμως θα είναι η στάση του, στο ενδεχόμενο να θελήσει ο Σαμαράς, όπως του έχουν εισηγηθεί και έχει αποδεχθεί, να αξιοποιήσει, τους Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Ανδρέα Λοβέρδο στο νέο σχήμα.
Για τη στάση του Φ. Κουβέλη δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει ακόμα τι θα πράξει και εάν θα συμμετάσχει ο ίδιος στην κυβέρνηση, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα ενταχθούν στο σχήμα πρόσωπα με παρουσία στα ΜΜΕ, όπως π.χ. ο Θ. Μαργαρίτης.
Ποιοι δεν φεύγουν
 Στον επικείμενο ανασχηματισμό υπάρχουν υπουργοί που δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Αυτοί είναι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.
Στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, κανένα πρόβλημα στις σχέσεις τους, ενώ έχουν συμφωνήσει να μην αλλάξει πόστο σε πρόσφατη συνάντησή τους.
Η ανάπτυξη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά και δεν σκοπεύει να αλλάξει τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
Αμετακίνητος φέρεται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας που θα συνεχίσει την επιχείρηση αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Από εκεί και πέρα, η κατάσταση περιπλέκεται και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει ποιοι θα φύγουν ή ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα μετακινηθούν. Έχουν διαγνωστεί προβλήματα στα υπουργεία Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ κρίσιμο στοιχείο είναι ποια πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο θα αξιοποιηθούν.
Αλλαγές και στο Κράτος
Εκτός από τις αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται και ανακατατάξεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ εντός των ημερών θα υπάρξει και η τοποθέτηση του μόνιμου (5ετούς θητείας) γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι ο Α. Σαμαράς δεν θέλει ο νέος γραμματέας που θα διοριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., εκτός και αν πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια.
Παράλληλα, εντείνονται οι ζυμώσεις σε επίπεδο κορυφής των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔEKO. Π.χ. στη ΔEH θεωρείται σίγουρη η απομάκρυνση του κ. Aρθούρου Zερβού, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.
M.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου