Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδας, υπέρ των αλλαγών για ιθαγένεια!Στηρίζουν την πρωτοβουλία Αντ. Σαμαρά

Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η κυβέρνηση στην απόφασή της, να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου Ραγκούση για την απόκτηση ελληνικής Ιθαγένειας από τους μετανάστες, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τον έκρινε αντισυνταγματικό.
Με ανακοίνωσή τους, 16 κοινότητες νόμιμων μεταναστών,  μέλη της «Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος», τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως : «συμφωνούμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου για την αποτελεσματική ενσωμάτωση στις αξίες της Ελλάδος των νομίμων μεταναστών και για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της «Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος» έχει ως εξής : 

Η Ένωση Μεταναστών Ελλάδος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου να αναθεωρήσει τον Ν. 3838/10, ο οποίος παρουσίαζε πολλές προβληματικές διατάξεις.Ως Ένωση Μεταναστών Ελλάδος χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου, εξορθολογισμένου πλαισίου απόδοσης της ιθαγένειας εναρμονισμένη με το κεκτημένο της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Θεωρούμε, εμείς οι κοινότητες των νομίμων μεταναστών που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα ότι υπάρχει ανάγκη για συνολική ρύθμιση μιας μεταναστευτικής πολικής που θα βάλει ένα τέλος στην ταλαιπωρία μας όσων αφορά τις υπηρεσίες του κράτους , και παράλληλα θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη των παιδιών μας στην ελληνική κοινωνία, Προς όφελος πάντα της Ελλάδας του μέλλοντος.
Πιστεύουμε ότι η συμφωνία περισσότερων κόμματων της βουλής , θα δώσει αρωγή στην σταθερή πορεία της χώρας , σε ότι έχει σχέση με την μετανάστευση.Τέλος, pιστεύουμε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα εναρμονιστεί με την υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συμφωνούμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου για την αποτελεσματική ενσωμάτωση στις αξίες της Ελλάδος των νομίμων μεταναστών και για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
Την ανακοίνωση υπογράφουν μετανάστες από:
Ένωση Κούρδων Μεταναστών Ελλάδας, 
Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ελλάδα-Πακιστάν, 
Σύλλογο Εργαζόμενων Μαροκινών στην Ελλάδα , 
Κλαμπ Ελλήνων Μολδαβών, 
Ιορδανική Κοινότητα Ελλάδος, 
Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, 
Κλαμπ Ελλήνων Μαροκινών, 
Ρομανική Κοινότητα Ελλάδος « Ο Άγιος Στέφανος ο μέγας», 
Σύλλογο Ελεύθερων Συρίων, 
Ινδική Κοινότητα Ελλάδος, 
Ένωση Πολωνών Στην Ελλάδα, 
Ένωση Πακιστανών δημοσιογράφων,
Ένωση επιχειρηματιών Πακιστανών Ελλάδος, 
Κοινότητα του Μπανγκλανές στην Ελλάδα, 
Αιγυπτιακή κοινότητα «Ελραμπτα», 
Εργατικό Σύλλογο Αλβανών.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=237110 

 Οι μύθοι του «νόμου Ραγκούση»
Σκεπτικισμός όμως εκφράζεται κατά πόσον ο «νόμος Ραγκούση» διευκόλυνε την αθρόα πολιτογράφηση των οικονομικών μεταναστών. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών καταρρίπτονται μια σειρά μύθων που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από τις «ελληνοποιήσεις αλλοδαπών».
Τα στοιχεία αυτάκαταδεικνύουν τα εξής:
Πρώτον, η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αθρόες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών και σε «μαζικές ελληνοποιήσεις», καθώς σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά χορηγεί με διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις λιγότερες ιθαγένειες.
Δεύτερον, μετά τον Ν. 3838/2010 πραγματοποιούνται οι μισές πολιτογραφήσεις συγκριτικά με το 2009  και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες, καθώς οι αιτήσεις εξετάζονται από ειδική επιτροπή.
Τρίτον, η συντριπτική πλειονότητα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας αφορά ομογενείς - κυρίως από την Αλβανία και την Τουρκία -, ενώ σε οικονομικούς μετανάστες ο αριθμός των εγκρίσεων είναι ελάχιστος.
Τέταρτον, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και του ευρωπαϊκού Νότου τα παιδιά παίρνουν ιθαγένεια πριν από τα 18, ρύθμιση την οποία προβλέπει και ο υφιστάμενος νόμος.
Τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου καταδεικνύουν ότι παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού πολιτογραφήσεων την περίοδο 2007 - 2009, επί κυβέρνησης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, περίοδο κατά την οποία πολιτογραφήθηκαν περίπου 13.000 άτομα, ενώ από το 2010-2011 παρατηρείται μείωση.

Την ίδια περίοδο, γεγονός που δείχνει ότι η πορεία προς τις κάλπες επηρεάζει άμεσα και το θέμα της χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αποφάσεων πολιτογράφησης ομογενών (12.354 το 2009), ενώ ως προς τους λοιπούς αλλοδαπούς καταγράφεται σταδιακή μείωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε 375 αλλοδαπούς. Ο αριθμός των αποφάσεων πολιτογράφησης που έχουν εκδοθεί με βάση τη νέα διαδικασία, ανέρχεται σε 155, εκδοθείσες όλες εντός των ετών 2011-12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου