Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Σπάει» η απομόνωση των ελληνικών εταιριών

Ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις θα δώσει η παρότρυνση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τις εξαγωγές των επιχειρήσεών τους προς την Ελλάδα. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες να μην καλύπτουν τις ξένες επιχειρήσεις για τις πωλήσεις στη χώρα μας με πίστωση.
Έγινε η αρχή
Πρώτη η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει 200 εκατ. ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων, ώστε οι γαλλικές επιχειρήσεις να επαναρχίσουν τις πωλήσεις με πίστωση στις ελληνικές. Η γαλλική κυβέρνηση που αναζητούσε τρόπους να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, συμφώνησε με την εταιρεία Coface να καλύψει πιθανές απώλειες γαλλικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην
Ελλάδα.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δεδομένου ότι σταδιακά θα άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι τώρα αγόραζαν αγαθά και πρώτες ύλες μόνο τοις μετρητοίς.
Ο μηχανισμός
Η Κομισιόν επιδεικνύοντας μεγάλη ευελιξία έδωσε κατ’ εξαίρεσιν το «πράσινο φως» στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα των κρατικών εγγυήσεων, κι αυτό προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία της Coface με το γαλλικό κράτος, που έγινε γνωστή χθες, προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός «πιστωτικής ασφάλειας» από το Δημόσιο για τις γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα. Η Coface  θα διαχειρίζεται το  μηχανισμό αυτό που θα έχει ανώτατο όριο διαθεσίμων 200 εκ. ευρώ. Οπως κάθε άλλη δημόσια εγγύηση που διαχειρίζεται η Coface, έτσι και σε αυτή ο κίνδυνος αναλαμβάνεται στο όνομα του γαλλικού κράτους «που θα λάβει τα ασφάλιστρα και θα αποζημιώσει τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από τους Ελληνες χρεώστες». Ο ασφαλιστής θα είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τον κίνδυνο –ανάλογα με κάθε Ελληνα αγοραστή– θα παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο όνομα του κράτους και εφόσον χρειαστεί θα διαχειριστεί τις αποζημιώσεις.
«Πιλότος»
Στην πράξη, μόνο οι Γάλλοι εξαγωγείς των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι κατώτερος από 1,5 δισ. ευρώ μπορούν να κάνουν χρήση του νέου μηχανισμού. Σε περίπτωση απώλειας, τα χρέη θα αποζημιωθούν σε ποσοστό 80%.
Στην έδρα της Κομισιόν εκτιμούν ότι κι άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα μιμηθούν τη Γαλλία και θα δώσουν κρατικές εγγυήσεις προσωρινού χαρακτήρα για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών τελωνείων, το 2011 περίπου 10.000 γαλλικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ελλάδα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.
Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου