Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το πικρό ποτήρι



O πρωθυπουργός αποφάσισε ξαφνικά χθες το μεσημέρι να δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τους εταίρους του, σερβίροντας το πικρό ποτήρι των μέτρων και αναγγέλλοντας την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μία εβδομάδα πριν από τη συζήτηση και ψήφισή τους στη Βουλή. Η δήλωσή του προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜ.ΑΡ., που μίλησαν για unfair κίνηση του κ. Σαμαρά και τον κατηγόρησαν ότι τους αιφνιδίασε.

Κατόπιν αυτού, το ερώτημα που έχει τεθεί είναι γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρισκάρει με μια τέτοια δήλωση. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Μαξίμου, αυτό έγινε διότι οι Βρυξέλλες έστειλαν σαφές μήνυμα ότι, εάν δεν έχουν κλείσει τα μέτρα, ο κ. Στουρνάρας δεν χρειάζεται να μπει στον κόπο
να συμμετάσχει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Δεν μπορεί να γίνει η συνεδρίαση με ανοιχτό το πακέτο των μέτρων» τόνισε λίγο αργότερα, απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε για το κλίμα και αφού είχε ολοκληρώσει μια σειρά επαφών (όπως είπε, «μίλησα ακόμη και με τον Θεό, αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο»), προχώρησε στην ολιγόλογη δήλωσή του που άναψε φωτιές. Η τρόικα όμως έχει στείλει και ένα ακόμη μήνυμα. Οτι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν από 151 (τουλάχιστον) βουλευτές, ώστε να έχουν πολιτική νομιμοποίηση και να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης. Αυτό σημαίνει ότι για να περάσουν πρέπει να μην υπάρχουν διαρροές από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (ο κ. Βενιζέλος, σε κατάσταση παραζάλης και παρά τα μεγάλα λόγια του, έδωσε διορία επτά ακόμη ημερών στους διαφωνούντες προκειμένου να το ξανασκεφτούν), που έχουν 127 (Ν.Δ.) συν 33 (ΠΑΣΟΚ) βουλευτές, δηλαδή 160. Αυτό αποδυναμώνει το σενάριο για αποχή της ΔΗΜ.ΑΡ., που θα επέτρεπε να περάσουν τα μέτρα ακόμη και με 142 βουλευτές.

Ολα ξεκίνησαν χθες λίγο πριν από τις 3 μετά το μεσημέρι. Ο πρωθυπουργός, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: Τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και -ακόμα χειρότερα- από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -και με δεδομένη όμως τη θέση του υπέρ της ψήφισης των μέτρων- χαρακτήρισε εσπευσμένη τη δήλωση του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Οταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου “η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί”, και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ., είναι το λιγότερο ατυχής». Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε λέγοντας: «Το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., που σε ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι αν πάνε τα μέτρα μαζί με τα εργασιακά δεν θα τα ψηφίσει.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου