Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μέτρα έκτακτης ανάγκης για Ελλάδα

Μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αυτό υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το γερμανικού περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο αναφέρει αναλυτικά ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνειά της καθώς και μείωση των τελών διαχείρισης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα, ενώ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη, τα οποία αποκομίζει από την αγορά των φθηνών κρατικών, έως την ημερομηνία αποπληρωμής τους. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό
ελληνικά χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί, θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία και λόγω της επιμήκυνσης δύο ετών που θα λάβει η Ελλάδα.




Σόιμπλε: «Ναι» στην επιμήκυνση για να αποφύγει το κούρεμα

Εντείνεται ο πόλεμος στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον τρόπο που θα επιλεγεί προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Από τη μία άκρη βρίσκεται το Βερολίνο, που υποστηρίζει ότι η καταλληλότερη λύση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα ενός νέου «κουρέματος». Χθες -και για ακόμη μία φορά- ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Reinische Post» την ιδέα της επαναγοράς ομολόγων, καθώς αυτό το μέτρο θα μπορούσε να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Είναι προφανής η λογική. Εάν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από την αγορά, σε ικανοποιητικό επίπεδο τιμής, θα μπορούσε με περιορισμένο κόστος να επιτύχει μείωση του δανειακού βάρους της» είπε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γιατί, όπως τόνισε, αυτή η λύση θα έπεφτε πάνω σε περιορισμούς του δημοσιονομικού δικαίου που υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υποστήριξε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει κενό στον γερμανικό προϋπολογισμό και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε ότι αυτό θα έβαζε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της Γερμανίας, η οποία «πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας στην Ευρωζώνη».

Από την άλλη μεριά της διαμάχης βρίσκονται το ΔΝΤ και η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συντάχτηκε με την άποψη του Ταμείου και δήλωσε σύμφωνος με την προοπτική ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπαράκ Ομπάμα, εφόσον επανεκλεγεί, είναι αποφασισμένος να προωθήσει το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού θεωρεί πως καμία πολιτική λιτότητας χωρίς νέο «κούρεμα» δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα είναι απλώς η καταδίκη της χώρας μας.


Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου