Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Όποιος υπουργός δεν κάνει την δουλειά του να πάει σπίτι του!


«Οι φίλοι σας λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα ώστε να ανακτήσετε την αξιοπιστία σας, διαφορετικά θα μείνετε μόνοι» ήταν το δραματικό μήνυμα – προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Ένα μήνυμα που οι Έλληνες αξιωματούχοι το ακούν όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, είτε με αυτόν τον τρόπο –ωμά και ξεκάθαρα- είτε με τη βοήθεια χρησμών ακόμα και αρχαίων γνωμικών όπως το «συν Αθηνά…».
Η κατάσταση είναι οριακή και ας κάνουν ορισμένοι στην κυβέρνηση ότι δεν καταλαβαίνουν, επηρεασμένοι ακόμα από την προεκλογική περίοδο ή από τη θερινή ραστώνη. Γιατί υπάρχουν και τέτοια συμπτώματα. Αρκετοί υπουργοί βρίσκονται σε έναν δικό τους κόσμο ο οποίος δεν έχει καμιά
σχέση με την σκληρή πραγματικότητα. Αυτή που δεν έχει συναισθήματα, δεν καταλαβαίνει από κοινωνικούς δείκτες φτώχειας και ποσοστά αυτοκτονιών.
Είναι η πραγματικότητα της απόλυτης εξαθλίωσης και αναξιοπιστίας του κράτους το οποίο αδυνατεί να κάνει έστω και τα στοιχειώδη. Πόσο μάλλον να πείσει τους υπαλλήλους της τρόικας ότι είναι ικανό να κινητοποιήσει ξανά την οικονομία.
Και το μήνυμα των ξένων είναι σαφές. Το είπε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν ο κ. Μπαρόζο. «Δείξτε αξιοπιστία, φτιάξτε το πρόγραμμα και αποδείξτε ότι μπορείτε να το εφαρμόσετε, κάντε επιτέλους μεταρρυθμίσεις και μειώστε το κράτος».
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν έχει χρόνο. Πρέπει να κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα όσα δεν έγιναν πολλά χρόνια τώρα και να πείσει ότι αυτό που επιλέγει είναι κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο. Διαφορετικά τα πάντα θα χαθούν στην αντιπολιτευτική θύελλα Τσίπρα, ο οποίος έχει ξεκάθαρα επιλέξει να ποντάρει στο φόβο και την ανασφάλεια που δημιουργούν τα ατέλειωτα αντικοινωνικά μέτρα. Κι εκεί πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση. Να εξαντλήσει όλες τις επιλογές και να δώσει πρώτα το καλό παράδειγμα με συγκεκριμένες δράσεις. Δεν αρκούν οι όποιες συμβολικές περικοπές και μειώσεις μισθών των αξιωματούχων της κυβέρνησης (αν και είναι  σωστή κατεύθυνση). Χρειάζονται περισσότερα, αρκεί να αποβάλουν οι υπουργοί την νοοτροπία του πολιτευτή που δεν θέλει να δυσαρεστήσει την πελατεία του, όπως αποδείχθηκε στις πρόσφατες προσπάθειες περικοπών προνομίων που ουδέποτε αγγίχθηκαν. Παραδείγματα δυστυχώς έχουμε πολλά.
Γράφουμε σε προηγούμενη ανάρτηση για τον υπουργό της ΝΔ και κορυφαίο στέλεχος της παράταξης (τρομάρα του) που επιχείρησε να “μπουρδουκλώσει” την Τρόικα στην οποία παρουσίασε σειρά μέτρων, χωρίς να βάλει δίπλα και την κοστολόγησή τους.
Και φυσικά η υστέρηση της κυβέρνησης και του …νοεδημοκρατικού τμήματός της στην επικοινωνία παραμένει από ανησυχητική έως…τραγική. Ενώ Βενιζέλος και Κουβέλης “παίζουν” τα ΜΜΕ όπως θέλουν, σειρά γαλάζιων κυβερνητικών στελεχών διαπράττουν το ένα φάλτσο μετά το άλλο λες και δεν κατάλαβαν ακόμα ούτε σε ποια κυβέρνηση είναι ούτε σε ποιά …χώρα.
Το μήνυμα προς όλους αυτούς  που νομίζουν ότι κι αυτήν την φορά μπορούν να κοροϊδέψουν τον λαό είναι σαφές από τον Σαμαρά: «Αν κάποιοι παίξουν παιχνίδια και μέσα στην παράταξή μας, ο λαός θα τους αντιμετωπίσει ακόμη πιο αυστηρά. Και πριν τον λαό θα τους αντιμετωπίσω εγώ στο όνομα του λαού», είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επειδή όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνέβη επί κυβέρνησης Καραμανλή, αυτήν την φορά δεν χωρούν διαλλακτικότητες, ευγένειες και συμβιβασμοί: Όποιο κυβερνητικό στέλεχος δεν κάνει την δουλειά του να πάει σπίτι του τώρα, όσο είναι νωρίς. Αργότερα θα είναι αργά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου