Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κ. Αρβανιτόπουλος: ΟΛΕΣ οι νέες αλλαγές στην Παιδεία


Για τις αλλαγές στην παιδεία

Για στρεβλώσεις στο μοντέλο ανάπτυξης της παιδείας, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας για τις αλλαγές στο σύστημα της παιδείας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρά και ανταγωνίστηκα ΑΕΙ.

Δεν απέκλεισε το κλείσιμο πανεπιστημίων, λέγοντας ότι αδύνατον για μια χώρα των 10, 11 εκατομμυρίων να μπορέσει να σηκώσει 40 περίπου ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όταν άλλες χώρες όπως το Ισραήλ έχουν 7-8 πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 για να προχωρήσουν οι αλλαγές, ενώ τόνισε ότι το πτυχίο που θα έχει ο Έλληνας πρέπει να αναβαθμιστεί.

Αναφερόμενος στα διοικητικά των πανεπιστημίων ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι ο νόμος στο
διοικητικό του σκέλος δεν εφαρμόστηκε. Οι πρυτάνεις των οποίων η θητεία δεν έχει τελειώσει θα ακολουθούν το νέο νόμο και θεσμικό πλαίσιο, ενώ ανέφερε ότι ο πρύτανης θα έχει τα θεσμικά αντίβαρα που προβλέπει ο νόμος 4009. Σχετικά με τη σύγκλητο, υποστήριξε ότι θα έχει τις ακαδημαϊκές αρμοδιότητες και ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους καθηγητές της σχολής και δεν θα διορίζεται πλέον.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα ήταν οι πελατειακές σχέσεις λόγο της παρουσίας των φοιτητών στις εκλογές, καθώς και ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται η αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου, οι παρατάξεις δεν θα έχουν πια τον λόγο, τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Τα πανεπιστήμια θα έχουν ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα για να επιβάλλουν τα μέτρα που πρέπει, καθώς όπως είπε, ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί από τα νέα όργανα. Το Δεκέμβριο θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νόμου, τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεσμεύτηκε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και έκανε λόγο για διαδικασία αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια.

Είναι αναγκαίες οι αλλαγές, επισήμανε ο υπουργός, και αν δεν υπάρξει αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδιάρθρωση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου