Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ «3» ΑΡΧΗΓΟΥΣ 'Η θα πάρουμε την επιμήκυνση ή δεν θα αντέξουμε...

'Η θα πάρουμε την επιμήκυνση ή δεν θα αντέξουμε...
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης συμφωνούν ότι περιστολή δαπανών 11,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν την επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016 απαραίτητη προυπόθεση όχι μόνο για τη συνέχεια της κυβέρνησης, αλλά κυρίως για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν συμφωνήσει σε βασικές παραμέτρους του προγράμματος περικοπών 11,5 δισ.
Οι ισορροπίες ανάμεσά τους παραμένουν δύσκολες. Αυτό φάνηκε περισσότερο από ποτέ στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναδείχθηκαν και οι διαφορές προσέγγισης στην οικονομική πολιτική που έχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης με
τον Γιάννη Στουρνάρα. Οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν γύρω από το τραπέζι στο γραφείο του πρωθυπουργού και αμέσως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τους έδωσαν ένα πολυσέλιδο κείμενο που ξεκινούσε με ένα πίνακα. Δίπλα στο όνομα κάθε υπουργείου υπήρχε και η δαπάνη που περικόπτεται και οι κωδικοί που αντιστοιχούσαν. Εξηγήσεις δίνονταν στις πίσω σελίδες. Η συζήτηση ξεκίνησε σελίδα- σελίδα και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είδε τη ζωή στο υπουργείο Οικονομικών σε επανάληψη... Παρατήρησε πως το «μαχαίρι» στους μισθούς των ΔΕΚΟ και τις συντάξεις δεν διαφέρει καθόλου από τις οριζόντιες περικοπές που έκαναν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει πολύ πιο βαθιά.
Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, αναδείχθηκαν και οι διαφορές προσέγγισης στην οικονομική πολιτική που έχουν Βενιζέλος και Κουβέλης με τον Γ. Στουρνάρα.
Στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, αναδείχθηκαν και οι διαφορές προσέγγισης στην οικονομική πολιτική που έχουν Βενιζέλος και Κουβέλης με τον Γ. Στουρνάρα.
«Είναι αδύνατο μέτρα 11,5 δισ. να εφαρμοσθούν μέσα σε δύο χρόνια. Ή θα πάρουμε την επιμήκυνση ή δεν θα αντέξουμε...», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά φιλοσοφίας με τον υπουργό Οικονομικών είναι τέτοια που χθες κάλεσε τους Φίλιππο Σαχινίδη, Χρήστο Πρωτόπαπα και Γιώργο Κουτρουμάνη στην Ιπποκράτους και τους ζήτησε να μελετήσουν κωδικό προς κωδικό όλες τις περικοπές που είναι οριζόντιες και πλήττουν τα εισοδήματα και ζήτησε προτάσεις για ισοδύναμα. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψη του οικονομικού επιτελείου πριν από τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας.
Το Χρ. Σταϊκούρα επισκέφθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Δ. Χατζησωκράτης, όπου ενημερώθηκε κωδικό προς κωδικό για τις περικοπές που προτείνει το οικονομικό επιτελείο.
Το Χρ. Σταϊκούρα επισκέφθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Δ. Χατζησωκράτης, όπου ενημερώθηκε κωδικό προς κωδικό για τις περικοπές που προτείνει το οικονομικό επιτελείο.
Ο δύσκολος εταίρος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ως «ο δύσκολος εταίρος με την πιο έντονη υπαρξιακή αγωνία» σε αντίθεση με το Φώτη Κουβέλη που κατέχει σταθερά τον τίτλο του «ρεαλιστή». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντιτίθεται επί της αρχής στις οριζόντιες περικοπές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Για παράδειγμα, δεν συζητά τη μείωση των κυρίων συντάξεων κάτω από 1.400 ευρώ, αλλά μελετά το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει από την επιβολή πλαφόν στο άθροισμα των κυρίων συντάξεων στα 2.500. Το ενδιαφέρον είναι ότι και η ΔΗΜΑΡ αναζητά ισοδύναμα και για το λόγο αυτό ο Δημήτρης Χατζησωκράτης επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συναντήθηκε με το Χρήστο Σταϊκούρα από τον οποίο ενημερώθηκε κωδικό προς κωδικό για τις περικοπές που προτείνει το οικονομικό επιτελείο. Ο Φώτης Κουβέλης, όπως δήλωσε και αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αγωνίζεται για να βρει «λύσεις και παρεμβάσεις που θα είναι δίκαιες». Η επιμήκυνση είναι για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο πρώτος στόχος σε αυτή την πορεία.
Το βέβαιο είναι όμως ότι το «κλειδί» της επιμήκυνσης το κρατάνε οι δανειστές και ο μοναδικός τρόπος για να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι να τους πείσει για την αξιοπιστία της. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους της τρόικας ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει την επιμήκυνση της προσαρμογής σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή ως το τέλος του 2016. Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι θα έχουν προηγηθεί κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα συμβάλουν στην ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας και σε αυτές συμπεριέλαβε τη δραστική περικοπή των δαπανών που θα αποτυπώνεται στο πρόγραμμα των 11,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της εκκίνησης της διαδικασίας των άτυπων διαβουλεύσεων για την επιμήκυνση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Μουρμούρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας εντός της εβδομάδας. Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει τη Δευτέρα στις 18.00 και αφού προηγηθεί διαβούλευση των συνεργατών των αρχηγών με το οικονομικό επιτελείο για τα προτεινόμενα ισοδύναμα. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι ακόμη και αν οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσουν στο περίγραμμα των μέτρων, ο ειδικός και ακριβής προσδιορισμός των δαπανών που θα περικοπούν θα ορισθεί στο τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανακοίνωση των μέτρων και οι κραδασμοί που θα προκαλέσουν αποτελούν την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση συνεργασίας και τη σοβαρότερη δοκιμασία για τη συνοχή της.
  • Η ανακοίνωση των μέτρων και οι κραδασμοί που θα προκαλέσουν αποτελούν την πρώτη σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση συνεργασίας και τη σοβαρότερη δοκιμασία για τη συνοχή της 
Της Μαρίας Σπυράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου