Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη των τριών: Συμφωνία μόνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό

Ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης) στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από δύο ώρες διαβουλεύσεων. Δεν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την επόμενη διετία.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η πίεση από την Τρόικα για τη λήψη των νέων μέτρων και για ποσοτικοποιημένα αποτελέσματα. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να λύσουν τον "γρίφο" των ποσοτικοποιημένων αποτελεσμάτων.

Η Τρόικα παρατείνει μάλιστα την παραμονή της στην Ελλάδα κατά δεκαπέντε ημέρες, με στόχο την επίσπευση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και για να ασκήσει πίεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, όπως και στους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να αποδεχτούν τα νέα σκληρά μέτρα.

Στο τραπέζι έπεσαν για μία ακόμη φορά εναλλακτικές προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 11,5 δισ. ευρώ, κατά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Άμυνας προκειμένου αν χρειαστεί να απαντήσουν στις όποιες διευκρινίσεις ζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι δύο άλλοι κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να έχουν καταλήξει στα περισσότερα μέτρα. Φλέγοντα ζητήματα είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη και οι νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις.

Κουβέλης: Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία νέα μέτρα

"Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει νέα μέτρα. Υπάρχει ανάγκη ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού είναι η επιμήκυνση. Εκτενής ενημέρωση θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται.

Και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές, για την λήψη μέτρων συζητήσαμε αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία. Σε ερώτηση εάν έχει προκύψει αδιέξοδο στις συνομιλίες ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Το αδιέξοδο το επικαλείται κάποιος όταν έχει διαφωνήσει. Δεν υπάρχουν διαφωνίες είμαστε απολύτως σύμφωνοι σε αυτούς τους δύο άξονες" είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος: Η στρατηγική πρέπει να είναι εθνική

Καμία αναφορά στα νέα μέτρα δεν έκανε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

"Συμφωνήσαμε", είπε, "σε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο με βασικό στόχο να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.

Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από κρίση

Στόχοι μας είναι η ανάσχεση της ύφεσης, μέτρα για ανάπτυξη, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να επιτύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ύφεση που δεν είχαν προβλέψει σωστά οι εταίροι μας.

Οι τρεις αρχηγοί συμφωνούμε στην ανάγκη να προωθηθεί το συνολικό πλαίσιο και θα γίνει ότι χρειαστεί. Ισχύουν και όλα για όσα έχω δεσμευτεί για την επιμήκυνση και για τη συνάντηση μου με την Τρόικα την Παρασκευή. Το ζήτημα είναι εθνικό, χρειάζεται επιστράτευση εθνική. Η αντιπολίτευση έχει ευθύνη για ενδεχόμενο αδιέξοδο".

Στουρνάρας: ''Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα''

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η συνάντηση στο Μαξίμου πήγε πολύ καλά. ''Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δις. από τις περικοπές δαπανών. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο ακόμη χρόνια και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος'' είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και πρόσθεσε: ''Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα από τα 11,5 δισ. Μόλις το βρούμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου