Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΩ Η Ελλάδα θα γυρνούσε 20 χρόνια πίσω αν έφευγε από το ευρώ

Η Ελλάδα θα γυρνούσε 20 χρόνια πίσω αν έφευγε από το ευρώ
Την ανάγκη παρεμβάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνει ο Ρόμπερτ Μαντέλ στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ενώ τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα.
Ο Ρόμπερτ Μαντέλ αποκαλείται κατά περίπτωση «πατέρας» ή «παππούς» του ευρώ. Ηταν η δική του πρωτοποριακή εργασία στη δεκαετία του 1970 αναφορικά με τη νομισματική δυναμική και τις βέλτιστες νομισματικές περιοχές (optimal currency areas) που αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του ευρώ. Για αυτά τα επιτεύγματά του ο κορυφαίος καναδός οικονομολόγος, καθηγητής σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έλαβε το 1999 το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας. Προσκεκλημένος του προέδρου της Εταιρείας Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών
(ΕΜΠΡΟΣ), κ. Πέτρου Δούκα, βρέθηκε στις 25 Ιουλίου στην Αθήνα για μία ομιλία για τις διεθνείς και τις ελληνικές πτυχές της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα η Ελλάδα σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη θα γυρνούσε 20 χρόνια πίσω, ενώ θα περνούσε πολύς καιρός για να επανέλθουν τα επίπεδα ζωής στα σημερινά, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Ρόμπερτ Μαντέλ.
Σε συνέντευξή του υποστηρίζει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους.
«Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» τονίζει.
Ο κ. Μαντέλ δεν συμμερίζεται πάντως την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και εκτιμά ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25%. Ο νομπελίστας οικονομολόγος τάσσεται επίσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, επισημαίνοντας πως «το ευρωομόλογο είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα» και «έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου