Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Το απόγευμα η συνάντηση των αρχηγών για τα 11,7 δισ. ευρώ


Το απόγευμα η συνάντηση των αρχηγών για τα 11,7 δισ. ευρώ
Σήμερα το απόγευμα συναντώνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν το σχέδιο περικοπών των 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης τίθεται στην ατζέντα των πυρετωδών διαβουλεύσεων. Νωρίτερα, οι κυβερνητικού εταίροι, κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης προέβησαν σε συνάντηση, στη Βουλή, η οποία και διήρκησε λιγότερο από μία ώρα και δεν ακολούθησαν δηλώσεις εκ μέρους των δύο ανδρών. Ωστόσο, πληροφορίες φέρουν του αρχηγούς του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνούν σε ορισμένα βασικά θέματα, όπως είναι αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.
Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση των αρχηγών με πιο αναλυτικά επεξεργασμένη τη βασική του θέση για παράλληλη διαπραγμάτευση του πακέτου των μέτρων, αλλά και του συνολικού χρόνου εφαρμογής τους.
Στη λίστα των συσκέψεων προστίθεται και η σημερινή σύντομη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξετάσθηκε ο προγραμματισμός των επαφών της τρέχουσας εβδομάδας και θέματα διαδικαστικής φύσης.
Οι πιέσεις της Τρόικας κλιμακώνονται, αφού αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση τη δρομολόγηση όλων των εκκρεμοτήτων του Μεσοπρόθεσμου που θα περιλαμβάνει συνολικά μέτρα εξοικονόμησης ύψους 6,5% του ΑΕΠ, αλλά και την κάλυψη των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού 2012, το αργότερο έως τις 6 Αυγούστου, προκείμενου να επιταχυνθεί και η σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, η οποία και θα κατατεθεί στο Eurogroup, για να εκταμιευθεί και η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο περικοπών
Περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2013, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο. Την ίδια ώρα, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα εισφέρουν στο πακέτο περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο περικοπών αφορά σε:
  1. Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις. Προβλέπεται μείωση 5% για τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Αυτό θα εξοικονομήσει 880 εκατ. ευρώ.
  2. Πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα 2.200 ευρώ.
  3. Περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,67%. Αυτό το μέτρο θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ.
  4. Επιβολή ετήσιου πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο. Το πλαφόν διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up τον χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Οποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.
  5. Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και επιβολή διδάκτρων 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές Πανεπιστημίων που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών.
  6. Καταβολή του 50% των μισθών των κληρικών από την Εκκλησία. Αν υπερισχύσει η άποψη αυτή, και γίνει μείωση μόνο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, τότε η εξοικονόμηση θα είναι 214 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν το πλαφόν μπει στα 2.500 ευρώ, τότε η «απόδοση» του μέτρου μειώνεται στα 815 εκατ. ευρώ.
  7. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για το πρώτοπακέτο αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ελληνικό αλλά και για τις συγχωνεύσεις οργανισμών του δημόσιου τομέα και μείωση του κράτους με εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου