Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Με μεγάλη πορεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τo Πολυτεχνείο


Με μεγάλη πορεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τo Πολυτεχνείο


Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη 11 ατόμων και στην προσαγωγή άλλων 78  πριν και κατά τη διάρκεια των μικρής έκτασης επεισοδίων. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.

Αρχικά αντεξουσιαστές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από τη Βουλή, ενώ μετά τις 6 το απόγευμα σημειώθηκε νέα ένταση στην πλατεία Μαβίλη και στα γύρω στενά.
Σε τουλάχιστον δύο σημεία γύρω από Μαβίλη, άνγωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά από την πλατεία, ενώ η πορεία έφευγε από τους γύρω δρόμους.

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών απωθήθηκε προς τον Πύργο Αθηνών, ενώ σποραδικά «αναζωπυρωνόταν» ο πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ.
Η ένταση λίγο πριν τις 19:00 μεταφέρθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μπροστά από τη ΓΑΔΑ και τον σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους. Φωτιά μπήκε μπροστά σε κάδους στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ενώ η αστυνομία έκανε και εκεί χρήση δακρυγόνων. Οι εστίες μικροέντασης και το κυνηγητό στους γύρω δρόμους (Αλεξάνδρας και Γκύζη) παρέμειναν για λίγη ώρα.

Το ΚΚΕ στο μήνυμα του τονίζει ότι «ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Το δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου».

«Η εξέγερση του 1973 είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση» επισημαίνει στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτει ότι «η συμμετοχή της ακροδεξιάς και των θαυμαστών του Παττακού και του Μεταξά στη νέα κυβέρνηση αποκαλύπτει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της. Υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες μας ότι οι αγώνες κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι περισσότεροι επίκαιροι από ποτέ και ότι ορισμένοι χτεσινοί υπερασπιστές των οραμάτων του Πολυτεχνείου, σήμερα έχουν μετατραπεί σε εγγυητές μιας ιδιότυπης δικτατορίας των χρηματαγορών και του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου