Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ ψάχνει τον αντι-Σαμαρά


Πάρα πολλοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο. Και πράγματι δεν είναι λίγες οι ενδείξεις που συνηγορούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η κυβερνητική παράταξη ρίχνει όλο το βάρος στην επικοινωνία. Στόχος διττός: να απομονώσει τις φωνές διαμαρτυρίας και να αλλάξει την ατζέντα: με «άγαρμπες» απελευθερώσεις επαγγελμάτων, με κουβέντα για την εκκλησιαστική περιουσία, με τα σκάνδαλα του ποδοσφαίρου, των υποβρυχίων και της Siemens.

Με τα σημερινά δεδομένα και με την υπόθεση εργασίας ότι δεν θα έχουμε κάποιο «πιστωτικό» γεγονός,  που θα είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων, εκλογές θα έχουμε μόνο αν αποφασίσει να τα παρατήσεικαι εμμείνει στην απόφαση του αυτή-ο Γ. Παπανδρέου (και φυσικά η οικογένειά του). Τις εκλογές ασφαλώς και θέλει ο Ε. Βενιζέλος, είτε ηγηθεί του κόμματος, είτε ανέλθει στην αρχηγία του την επομένη. Αν πάλι ισχύει το σενάριο,  ότι η ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΟΙΚ εμπεριείχε και συμφωνία για δαχτυλίδι και εκλογές τον Οκτώβρη, τότε  έχουμε και πιθανή ημερομηνία εκλογών την 16/10.
Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ , ότι αφού ψηφίσθηκε το μεσοπρόθεσμο, η Κυβέρνηση μέχρι και την τετραετία μπορεί να εξαντλήσει. Ήδη για τη διασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου φημολογείται λουκέτο σε Α.Ε. του Δημοσίου, που θα προκαλέσει αίσθηση. Το ρητό «βλέποντας και κάνοντας» έχει αναχθεί στην υπέρτατη στρατηγική για την Κυβέρνηση. Προαναγγέλλονται και μέτρα «ανάπτυξης», τα οποία είναι τόσο αποσπασματικά και σπασμωδικά που δεν θα λειτουργήσουν. Αντίθετα προσμένουν μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος μέσα στο 2012, κάτι που ασφαλώς θα βοηθήσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ.
Μετά τα «σαράντα κύματα» που πέρασε η Κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο, εκτιμά ότι ανέκτησε την «πρωτοβουλία των κινήσεων». Οι δημοσκοπήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις. Αν δείξουν μη αυτοδυναμία, η προκήρυξη εκλογών θα είναι μια επιλογή προκειμένου να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας  και να μην επωμισθεί το ΠΑΣΟΚ άλλες επώδυνες και αντιλαϊκές αποφάσεις. Αν δείξουν αυτοδυναμία για τη ΝΔ ή υψηλή πιθανότητα επίτευξης της, θα κοιτάξουν να τις αποφύγουν. Οι εκλογές το Φθινόπωρο συνδέονται με «εγκλωβισμό»» του Σαμαρά σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα . Έτσι θα επιτευχθεί η περιβόητη «συναίνεση» όπως την εννοούν στην Εσπερία.
Σε καταστάσεις υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολιτικές εξελίξεις είναι πάντοτε μη προβλέψιμες. Κι αυτό διότι ο παράγοντας που θα οδηγήσει σε αυτές μπορεί σήμερα να είναι «κρίσιμος» και σε μία εβδομάδα να μην έχει πάρα ελάχιστη σημασία. Οι επιταχυντές των εκλογικών κύκλων πολλές φορές δεν είναι καν ορατοί. Για παράδειγμα ακόμη δεν υπάρχει μια πειστική ερμηνεία για την προκήρυξη εκλογών του 2009. Αν ο Κ. Καραμανλής είχε περάσει τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής του 2010, το Σεπτέμβρη θα έληγε η θητεία της Κυβέρνησης του!
Ο φόβος στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» είναι βασικά ένας: μήπως η κυβερνητική τους θητεία είναι απλά ένα (καταστροφικό) διάλειμμα μεταξύ δύο πολυετών κυβερνήσεων ΝΔ. Για το λόγο αυτό ψάχνουν τον αντι-Σαμαρά. Τώρα μετράνε τον Βενιζέλο. Αν κριθεί λίγος, έχουν κι άλλες επιλογές υπόψη τους…
Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου