Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Γιατί οι Έλληνες λιγοστεύουν

Οι Έλληνες λιγόστεψαν. Μια σειρά από γεγονότα, αλλά και καταστάσεις φέρνουν τα πάνω - κάτω στον πληθυσμό της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα τελευταία σαράντα χρόνια υπάρχει μείωση στον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της χώρας. Οσο για το τι φταίει για την απογοητευτική εικόνα που παρουσιάζουν τα πληθυσμιακά στοιχεία της χώρας μας και τη μεγάλη καμπή των γεννήσεων, οι ειδικοί αλλά και ο απλός κόσμος συμφωνούν σε κάποια δεδομένα, όπως είναι η οικονομική κρίση, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας των νέων.Επίσης, είναι γνωστό ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των ανθρώπων, οι οποίοι.....
δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην καριέρα τους παρά στην προσωπική τους ζωή και τη δημιουργία οικογένειας. Και βέβαια, βασική αιτία είναι η οικονομική κρίση που προβληματίζει τα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια, αλλά και το κύμα μετανάστευσης την τελευταία διετία στο εξωτερικό.

Ολα αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αφού τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής έδειξαν πως ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την απογραφή, που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας ανέρχονται σε 10.787.690 από 10.964.020 που ήταν το 2001, ενώ το 2009 ο πληθυσμός μας ήταν 11.282.571 άτομα. Οπως είναι φυσικό, υπήρξε και μείωση των γεννήσεων, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις από τις 118.302 που ήταν το 2008 μειώθηκαν στις 117.033 το 2009.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα, η εποχή που οι οικογένειες αποτελούνταν από περισσότερα από τρία παιδιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στις μέρες μας οι πολύτεκνες φαμίλιες είναι ελάχιστες, και μάλιστα αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες ως προς την ανατροφή των παιδιών.
Στον μεσοπόλεμο
«Εμείς ήμασταν οχτώ αδέρφια» λέει η 80χρονη Αριστέα Μαμααλούγκα, η οποία πιστεύει πως εκτός από την οικονομική κρίση, ευθύνεται και ο μοντέρνος τρόπος ζωής για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: «Στα δικά μας χρόνια οι άνθρωποι δεν παίρνανε διαζύγιο. Τώρα, ο ένας κοιτάει από εδώ και ο άλλος από εκεί. Τα λεφτά δεν είναι απαραίτητα για την ευτυχία. Τα παιδιά για να μεγαλώσουν χρειάζονται αγάπη, όχι χρήματα» τονίζει η συμπαθέστατη γιαγιά.

Από πολύτεκνη οικογένεια κατάγεται και ο 80χρονος Γιάννης Γραβάνης: «Στην επαρχία όπου μεγάλωσα οι οικογένειες είχαν 12 - 14 παιδιά. Οι άνθρωποι είχαν τα χωράφια τους και ξέρανε ότι θα έχουν φαγητό στο πιάτο τους. Τώρα τα παιδιά δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά την επόμενη ημέρα» λέει.

Με τον καιρό, όμως, η σύνθεση της οικογένειας άρχισε να αλλάζει. Οι ρυθμοί της ζωής έγιναν πιο απαιτητικοί, οι γυναίκες βγήκαν στην αγορά εργασίας προς ενίσχυση του οικογενειακού ταμείου και έτσι οι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται σταδιακά, αφού οι επαγγελματικές υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα οικογενειακά καθήκοντα.
Δεκαετία του ’60
«Εχω τέσσερα παιδιά, αλλά από ό,τι βλέπω οι νεότεροι δεν αποφασίζουν να κάνουν εύκολα παραπάνω από δύο» λέει η Κλόντια Τούτσου, η οποία είναι 54 ετών και συνεχίζει: «Εμείς δεν είχαμε τις ανέσεις που έχουν σήμερα τα ζευγάρια, ωστόσο η ζωή ήταν πιο απλή. Τώρα τα παιδιά χωρίζουν πολύ πιο εύκολα». Η Ευαγγελία Πρατήλα μόλις έγινε γιαγιά δίδυμων, ενώ όταν η νύφη της δουλεύει, προσέχει και το τρίτο της εγγονάκι:

«Τα πράγματα στις μέρες μας είναι δύσκολα. Τα έξοδα είναι τόσα πολλά που δεν μπορεί ένα ζευγάρι να ανταπεξέλθει εύκολα. Μόνο για το μαιευτήριο πλήρωσαν τα παιδιά ένα σωρό χρήματα». Ο Γιώργος Πατσιανίδης είναι πολύτεκνος, ωστόσο όπως δηλώνει στην «Εspresso», τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα. «Είμαι 58 ετών και συνταξιούχος. Εχω τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλώσει βέβαια, ωστόσο δεν παύουν να χρειάζονται λίγη βοήθεια», σημειώνει και τονίζει: «Μεγάλωσα σε οικογένεια με έξι αδέλφια, αλλά όλοι είχαμε τις δουλειές μας. Ηταν δύσκολα και τότε, αλλά όχι όπως σήμερα που τα παιδιά τρέχουν να χτίσουν το μέλλον τους χωρίς ανταπόκριση».
Η σκληρή πραγματικότητα
Σήμερα όσοι έχουν κάνει ήδη το βήμα να αποκτήσουν ένα ή δύο παιδάκια δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να ανοίξουν και άλλη φορά την πόρτα... στον πελαργό. «Αν μπορούσα, θα έκανα τρία και τέσσερα παιδιά, αλλά με έναν μισθό στο σπίτι δεν γίνεται» λέει η Αλέκα Συμεωνίδου, η οποία είναι ήδη μητέρα δύο παιδιών και τονίζει: «Θα ήθελα να ζω στην επαρχία και να έχω μια απλή ζωή και ένα σπίτι γεμάτο από φωνές πολλών παιδιών».

Το ίδιο υποστηρίζει και η Βιολέτα Ρούνη: «Είναι δύσκολο να μεγαλώσεις ένα παιδί, πόσο μάλλον δύο και τρία. Μόνο για τα φροντιστήρια και κάποιες αθλητικές δραστηριότητες ξοδεύουμε τον μήνα σχεδόν 400 ευρώ, χώρια άλλες ανάγκες που προκύπτουν».

Ο Μπαρτισέλ και η Σελίνα ζούνε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ένα παιδάκι. «Ο γιος μας γεννήθηκε στην Ελλάδα. Είναι ελληνόπουλο, αλλά πολύ φοβόμαστε πως θα πρέπει να γυρίσουμε στη Ρουμανία αφού οι δουλειές έχουν περιοριστεί» λέει ο Μπαρτισέλ, ο οποίος  όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα είχε συνεχώς δουλειά.

Οσο για τους εργένηδες και τις εργένισσες, δεν φαίνονται να έχουν καμιά όρεξη να μπουν στη διαδικασία του έγγαμου βίου. «Δεν το έχω καν στο νου μου! Αυτή η εποχή δεν ευνοεί τη δημιουργία οικογένειας. Το επαγγελματικό μέλλον διαγράφεται τόσο αβέβαιο που δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς σχέδια για το μέλλον», λέει η 27χρονη Αλεξία Γραμματικού.
Οι παράγοντες που άλλαξαν τη δομή της κοινωνίας μας
Ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μελέτης Μελετόπουλος (φωτ.) εξηγεί στην «Espresso» τα αίτια που διαμορφώσαν τη σημερινή δομή της κοινωνίας: «Η γενιά των σαραντάρηδων αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των πολύ χαμηλών μισθών και της ανεργίας. Οι δαπάνες της οικογένειας είναι μεγάλες, οπότε οι νέοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω της οικονομικής κρίσης στις απαιτήσεις της καθημερινότητας» λέει ο κ. Μελετόπουλος, εξηγώντας γιατί τα νέα ζευγάρια δεν κάνουν καθόλου ή κάνουν λίγα παιδιά και προσθέτει: «Καθοριστικός παράγοντας στη μείωση του πληθυσμού είναι ότι οι γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται. Αυτό σημαίνει πως σκέφτονται την οικογένεια μετά τα 30, διότι μέχρι τότε δεν μπορούν να συνδυάσουν εύκολα την καριέρα με την οικογένεια - άλλωστε, δεν τις βοηθάει και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μελετόπουλο, ένας τρίτος παράγοντας που επηρεάζει τη δομή της κοινωνίας είναι η κατάρρευση των παραδοσιακών δομών της οικογένειας και η αστικοποίηση, καθώς η δομή της πόλης είναι ανώνυμη, επιθετική, αφιλόξενη και γεννάει ανασφάλειες στα νέα ζευγάρια. Τέλος, επισημαίνει πως «είναι τόσο εύκολο στην Ελλάδα να βγάλει κανείς διαζύγιο που προκαλεί εντύπωση, αφού πουθενά σε άλλο κράτος δεν είναι τόσο εύκολη η διαδικασία, οπότε τα ζευγάρια διαλύουν με μεγάλη ευκολία τη σχέση τους».
ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου