Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Προς τραπεζικές συγχωνεύσεις, εν μέσω αντιδράσεων για το “κούρεμα”


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τη συμμετοχή ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι αργά το βράδυ γίνονταν πυρετώδεις συσκέψεις με τη συμμετοχή των Ελλήνων τραπεζιτών, του Β. Βενιζέλου και τεχνοκρατών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
Οι απώλειες για τις τράπεζες, όπως γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση είναι της τάξης των 6 έως 9 δις ευρώ, λεφτά που δεν
περισσεύουν και που οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι φήμες έκαναν λόγο ακόμη και για εντυπωσιακή κίνηση πιθανότατα σήμερα. Και η κίνηση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από συγχώνευση με πρωταγωνιστή την Εθνική και τις Eurobank και ΤΤ να παίζουν σημαίνοντα ρόλο. Όμως κάποιες άλλες φήμες δεν απέκλειαν και κάποια κίνηση από το εξωτερικό
Τα προβλήματα που δεν έχουν φέρει μέχρι στιγμής της συμφωνία είναι αφενός τα χρήματα που θα χαθούν και αφετέρου η συμμετοχή που δεν είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση. Οι τραπεζίτες δεν θέλουν να μπουν στο κούρεμα γιατί καλούνται να βάλουν πολλά από τα ταμεία τους. Και με δεδομένη την υποχρέωση που έχουν για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10% από 1/1/2012, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Δηλαδή, θα πάρουν μέρος οι τράπεζες, θα χάσουν τα 9 δις και θα κληθούν να ενισχυθούν από το ταμείο Στήριξης χάνοντας όμως την κυριαρχία τους σε ένα είδος κρατικοποίησης.
Αυτό ακριβώς αρνούνται οι τραπεζίτες και ζητούν στήριξη με κάποιο τρόπο, ή λιγότερη χασούρα. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι τράπεζες θα μετρήσουν τις πληγές και θα προχωρήσουν σε συνενώσεις.
Καυτός θα είναι ο Αύγουστος και στο θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας που αποφασίστηκε και πόσο θα κρατήσει. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περίοδο αυτή θα γίνει το rollover των ομολόγων που κρατούν οι ελληνικές τράπεζες.
Ένα άλλο στοίχημα είναι η αγορά ομολόγων από τον EFSF. Λέγεται ότι θα αγοραστεί με έκπτωση 65% με 70% της ονομαστικής τους αξίας και θα είναι πάνω από 21 δις που αποφασίστηκε αρχικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου