Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Συναγερμός στις τράπεζες για το “κούρεμα”


Όταν οι αρχηγοί των κρατών ελάμβαναν τις κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν αδαείς. Γνώριζαν τι υπέγραφαν, ότι το σχέδιο έχει «πατέρες» και αυτοί είναι οι Γερμανοί.
Διαβάστε τις γράφουν, όχι σε εμάς, αλλά στο “Βήμα”, για τον ρόλο του Άκερμαν της Deutsche Bank, της γαλλικής BNP Paribas και της βρετανικής HSBC σ την ανταλλαγή των «σκάρτων», ήτοι υποτιμημένων ελληνικών ομολόγων με «καλά» νέα.

Επομένως, δε θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν η τελευταία εξέλιξη για την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στη μετακύλιση χρέους γνωστό και ως rollover. Σήμερα, οι Έλληνες τραπεζίτες μαζί με τη Διεθνή των τραπεζών, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, του IIF που εκπροσωπεί το σύνολο των χρηματοπιστωτικών οίκων που θα εμπλακούν στην διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, μαζεύονται στην Ελλάδα για να δουν τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία.
Αν θυμόμαστε καλά, στην κρίσιμη Σύνοδο κλήθηκαν εσπευσμένα να πάνε και οι Έλληνες τραπεζίτες, εκπροσωπούμενοι από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής, Β. Ράπανο.
Τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν όλοι ότι υπάρχει εμπλοκή στη συμμετοχή των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη διαδικασία μετακύλισης χρέους. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι η ζημιά που θα υποστούν θα είναι της τάξης των 9 δις ευρώ κι όχι των 2-2,5 δις που ήλπιζαν αν το κούρεμα 20% (ανταλλαγή το λένε) γινόταν στις ονομαστικές αξίες των ομολόγων.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα, το οποίο και προκαλεί πανικό είναι η χασούρα των ελληνικών τραπεζών την οποία δεν μπορούν να αντέξουν. Είναι πολλά τα λεφτά και κανείς δεν τα έχει, ούτε και η Εθνική. Γι’ αυτό και ο πανικός.
Εδώ θα πρέπει να γίνουν, όμως, μερικές διαπιστώσεις.
  1. Πολλές από τις ελληνικές τράπεζες εξαναγκάστηκαν στο να αγοράσουν ομόλογα από δημοπρασίες με υψηλά επιτόκια που όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ξένους. Η κυβέρνηση τις ανάγκασε να φορτώσουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα «σαπάκια» και τώρα τους ζητά τα ρέστα.
  2.  Αφού από την αρχή της συμφωνίας γνωρίζαμε όλοι ότι θα υπάρξει ένα κούρεμα της τάξης του 20% γιατί τώρα εμφανίζονται όλοι προβληματισμένοι; Μήπως υπάρχει κάτι πιο βαθύ;
  3. Οι φήμες από την αρχή έλεγαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν κάποια στιγμή στην αγκαλιά των ξένων κι αυτό είναι εύκολο να γίνει τώρα. Διότι για να καλυφθεί η χασούρα των 9 δις (αν καταλήξουν εκεί) θα πρέπει οι τράπεζες να σπεύσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες τους με δανεισμό από τον EFSF. Έτσι, όμως, το μετοχικό κεφάλαιο κρατικοποιείται και οι τράπεζες χάνουν τον έλεγχο. Και οδηγούνται στην αγκαλιά των ξένων τραπεζιτών που σίγουρα θα βρουν σαπάκια αλλά θα βρουν και φιλέτα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
  4. Και τέλος, μήπως η χασούρα είναι η αρχή για τις περίφημες συγχωνεύσεις στις τράπεζες για τη δημιουργία ισχυρών ομίλων που όμως και πάλι θα μπορούν να εξαγοραστούν έναντι πινακίου φακής από τους ξένους που θα βάλουν έτσι χέρι και στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας;
Για όλα αυτά είναι κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις ώστε να επιδιωχθεί ένα πιο «βελούδινο» κούρεμα ώστε να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες από τις ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου