Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ: Ιπτάμενα στιλέτα!



Να στρίψει διά των αποφάσεων του Eurogroup επιχείρησε στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που οι δελφίνοι τον έστησαν στον τοίχο. Ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος τον χαρακτήρισε «κυβερνητικό εκπρόσωπο», διαχωρίζοντας τη θέση του από την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο δε Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον κάλεσε να αναβάλει το Συνέδριο.

Νωρίτερα πάντως κατά την αρχική εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «νέα αφετηρία» την απόφαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «είναι η ώρα της αντεπίθεσης!». Μάλιστα, φαίνεται ότι η... επίθεση από τους ομολογιούχους τού έγινε μάθημα, αφού επισήμανε ότι η απόφαση για επαναγορά
ομολόγων δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ιδιώτες ομολογιούχους, ασφαλιστικά ταμεία και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αναφέρθηκε δε στα διαπραγματευτικά λάθη του Μεγάρου Μαξίμου και εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ., μια και, όπως είπε με νόημα, η Αγίου Κωνσταντίνου πρέπει να καταλάβει ότι «υπάρχει ένα κόστος». Λίγο αργότερα ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας στενοχωρήθηκε για την επιτυχία της χώρας, «γιατί έχει επενδύσει στον θάνατό της». Αναρωτήθηκε μάλιστα ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα «αν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει σοβαρά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλλον βλέπει φαντάσματα, αφού την... καταστροφή του κόμματος την έριξε σε «πέντε δημοσιογράφους κακής ποιότητας, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση κατεδάφισης του ΠΑΣΟΚ», χωρίς βέβαια να τους κατονομάσει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι εκδοτίσκοι είναι τρισχειρότεροι των παλαιών εκδοτών».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, αναδιπλώθηκε, καθώς σημείωσε ότι η πρόσκληση για το Συνέδριο αφορά τους πάντες, αρκεί να πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός, χρειάζεται όμως μια σχέση εντιμότητας» τόνισε και ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Λίγο μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να ενστερνιστούν τις πιο «καθαρές και έντιμες λύσεις». Παράλληλα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα, τόνισε ότι «δεν θέλω να μοιραστώ άλλες ευθύνες για αυτήν την χωρίς στρατηγική και τακτική πορεία του κόμματος». Εκανε δε λόγο για «καταφανή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής», μιλώντας για «πολιτικά αφανείς υπουργούς» και «υποκατάσταση» από την άλλη πλευρά της κυβέρνησης από το διευθυντήριο των τριών αρχηγών. Ετσι, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ αποσυσπειρώθηκε και η Κ.Ο. οδηγήθηκε σε μία ασύντακτη πορεία, χάνοντας τελικά επτά βουλευτές. Τέλος, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι οι αναφορές για το Συνέδριο είναι πολύ γενικές και δεν θέλησε να τοποθετηθεί περαιτέρω.

Τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος καρφώνοντας τον κ. Βενιζέλο υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από προύχοντες, ενώ ζήτησε να αναβληθεί το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2013 προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα. Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρέπει να επιστραφούν οι διαγραμμένοι βουλευτές, αφού πρώτα μετανοήσουν.

Στις αιτιάσεις των στελεχών του επιχείρησε να απαντήσει στη δευτερολογία του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφερόμενος ονομαστικά και στους κυρίους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη, στην κυρία Διαμαντοπούλου αλλά και στους υπόλοιπους διαγραμμένους διερωτήθηκε: «Φταίω εγώ όταν όλοι αυτοί έλεγαν ένα άρθρο και επιβολή κομματικής πειθαρχίας». Σε ό,τι αφορά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «στις εκλογές δεν ήμουν μόνος μου. Η κατάρρευση δεν είναι δική μου, μαζί με όλους τους άλλους χαράζαμε τη στρατηγική».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εμφανίστηκε λάβρος κατά των δελφίνων τονίζοντας στους «συντρόφους που έχουν προσωπικές στρατηγικές ότι η εποχή που έβγαζαν προέδρους ο Ψυχάρης, ο Μπόμπολας κ.ά. Τελείωσε».


Aλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου