Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο «Μίστερ Ευρώ» της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, νέος υπουργός Οικονομικών

Ο «Μίστερ Ευρώ» της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, νέος υπουργός Οικονομικών
Ο εξέχων οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποτέλεσε μέρος μιας ομάδας που διαπραγματεύτηκε την είσοδο στην Ελλάδα στο ευρώ, αποτελεί από την Τρίτη τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας.
«Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου λίγο μετά τις 2 μ.μ. την Τρίτη.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν ότι οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν αμέσως στην πρόταση του κ. Σαμαρά για να αναλάβει υπουργός
Οικονομικών ο 55χρονος Γ. Στουρνάρας.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση στα μάτια- θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο σπίτι του αργότερα την Τρίτη για να συζητήσουν τα σχέδια με τα οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.
«Ο Γ. Στουρνάρας είναι ένα σοβαρό, σεβαστό πρόσωπο που θα εμπνέει κάποια εμπιστοσύνη στις αγορές. Αλλά εισέρχεται σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί παλαιού τύπου πολιτικοί κατέχουν καίριες θέσεις», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης.
«Θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη εναντίον τους. Μπαίνει στη φωλιά του λύκου και δεν θα επιβιώσει χωρίς ισχυρή στήριξη του πρωθυπουργού».
Ο κ. Στουρνάρας διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος και ένθερμος υποστηρικτής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, ιδέες που ενδέχεται να κερδίσουν την εύνοια των εξοργισμένων με την Ελλάδα ξένων πιστωτών.
Ήταν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την είσοδο στο ευρώ, στο οποίο προσχώρησε το 2001.
Δεν ήταν σαφές εάν ο κ. Στουρνάρας θα είναι έτοιμος να πάει στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αντ 'αυτού, η Ελλάδα είναι πιθανό να εκπροσωπηθεί από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά σε μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου