Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ-ΑΣΑΝΤ Σε εμπόλεμη κατάσταση η Συρία

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Συρία
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» τονίζει ο Μπασάρ αλ-Ασαντ -και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται...
Οι κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλει ο ΟΗΕ ότι διαπράττουν οι δυνάμεις του καθεστώτος αλλά και οι αντικαθεστωτικοί.
Η φονική επίθεση εναντίον δικτύου της συριακής τηλεόρασης κοντά στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.
Οι συγκρούσεις που μαίνονται, με παράπλευρες απώλειες: Οι νεκροί στη Συρία ξεπερνούν πλέον τους 15.800 κατά τους 15 μήνες της εξέγερσης.
«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου» παραδέχτηκε ο Σύρος πρόεδρος και, μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του
πολέμου, ενώ καταφέρθηκε κατά των χωρών που του ζητούν επίμονα να απομακρυνθεί από την εξουσία, τονίζοντας πως η Δύση «παίρνει και ποτέ δεν δίνει».
Ενας πόλεμος που μαίνεται με δραματικές συνέπειες... Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον δικτύου της συριακής τηλεόρασης, κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις φύλακες της έδρας του τηλεοπτικού δικτύου Al-Ikhbariye στην περιοχή του Χαν αλ-Σιχ, σκοτώθηκαν «και άλλοι άνθρωποι απήχθησαν από τους τρομοκράτες που επίσης έκλεψαν μηχανήματα και υλικό».

«Οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σκότωσαν δημοσιογράφους, τεχνικούς και φύλακες, τοποθέτησαν εκρηκτικά σε χώρους και πυρπόλησαν άλλους. Σκότωσαν δημοσιογράφους πυροβολώντας τους και απήγαγαν άλλους» μετέδωσε το Sana.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ανάμεσά τους και εκτελέσεις- «σε ανησυχητική κλίμακα» σε όλη τη χώρα στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγουν τους τρεις τελευταίους μήνες, ανακοίνωσαν στην τελευταία έκθεσή τους οι παρατηρητές του ΟΗΕ.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Πάουλο Πινιέιρο, αναφέρει πως δεν κατάφερε να προσδιορίσει ποιος διέπραξε τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων τον Μάιο στη Χούλα, ωστόσο τόνισε ότι «δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση μπορεί να είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους θανάτους».
«Η κατάσταση στο έδαφος επιδεινώνεται επικίνδυνα και γρήγορα» αναφέρει η 20σέλιδη έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πολυβόλα, πυροβολικό και άρματα μάχης για να βομβαρδίσει περιοχές, όπου επικρατεί αναταραχή, μεταξύ των οποίων η πόλη Χομς.
Η ομάδα των παρατηρητών είχε επίσης πολλές αναφορές για φόνους από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, οι οποίες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στην εξέγερσή τους κατά του Άσαντ.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατηγορούνται για βασανισμούς και εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών και αυτών που είναι ύποπτοι ότι τους υποστηρίζουν.
Εν τω μεταξύ, η Συρία αποχώρησε από τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου συζητούν την επικριτική για τη Δαμασκό τελευταία έκθεση της ανεξάρτητης διεθνούς ερευνητικής επιτροπής.
«Δεν θα συμμετάσχουμε σ' αυτή την κατάφωρα πολιτικοποιημένη συνεδρίαση» δήλωσε ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Φάισαλ Χαμπάζ Χαμούι, πριν σηκωθεί και εγκαταλείψει την αίθουσα.
Από την πλευρά του, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν συγκάλεσε εκτάκτως για το Σάββατο συνάντηση κορυφής στη Γενεύη, σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία.
Σύμφωνα με τον βοηθό του, Ζαν Μαρί Γκενό, ο οποίος μίλησε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Κ.Ανάν έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας ομάδας Δράσης για τη Συρία, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο στη Γενεύη.
Ο Άναν προσπαθεί μαζί με τα κράτη και τις αντίπαλες πλευρές να συμβάλει να υπάρξει μια συνεκτική λύση, αλλά «ο χρόνος εξαντλείται», είπε ο Γκενό.
Στη συνάντηση θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο, οι ΗΠΑ, διαπιστώνοντας διπλωματικό αδιέξοδο με τη Μόσχα για το θέμα, δήλωσαν ότι δεν ξέρουν εάν θα συμμετάσχει η Χίλαρι Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου