Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Κάντε ρυθμίσεις για τους φόρους «εδώ και τώρα», δεν αντέχει η κοινωνία

Κάντε ρυθμίσεις για τους φόρους «εδώ και τώρα», δεν αντέχει η κοινωνία
Μόλις εγκατασταθεί στην Καραγεώργη Σερβίας ο νέος υπουργός που θα αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα των εσόδων, θα πρέπει να ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα: να θεσπίσει ευκολίες πληρωμής για τους φόρους του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κόσμος θα παραμιλάει από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα ή θα τρέχει στις τράπεζες για δανεικά προκειμένου να μην μπει στις μαύρες λίστες της εφορίας.
Κε υπουργέ, σας παραθέτουμε τα δεδομένα όπως έχουν αυτή τη στιγμή για να αντιληφθείτε ότι το να φανεί συνεπής ο φορολογούμενος απέναντι στην εφορία μοιάζει με θαύμα. Έτσι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, οι φόροι που θα πρέπει να καταβληθούν μέσα από τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν το
επόμενο διάστημα, μπορεί να φτάσουν και στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Να πως προκύπτει αυτό το ποσό
• Στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ανέλθουν οι φόροι από τα εκκαθαριστικά του 2012. Ως γνωστόν, μέσω των εκκαθαριστικών, εισπράττονται φέτος ο αυξημένος φόρος εισοδήματος (λόγω μείωσης αφορολογήτου, λόγω κατάργησης φορολογικών δαπανών και λόγω τεκμηρίων), η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος από όσους δεν θα προλάβουν να κλείσουν τα βιβλία τους μέχρι τις 16 Ιουλίου.
• Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να καταβληθούν για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, οι εισπράξεις έφτασαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, οι εισπράξεις μπορεί να είναι μικρότερες καθώς χιλιάδες Έλληνες έχουν χάσει τη δουλειά τους και ως εκ τούτου, δικαιούνται να μην πληρώσουν.
• Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ χρωστάνε οι μικροοφειλέτες του δημοσίου. Πρόκειται για όσους οφείλουν ποσά έως 10.000 ευρώ. Όλοι αυτοί πιέζονται τώρα να μπουν στη διαδικασία της ρύθμισης η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα (29 Ιουνίου) προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις. Εκτιμάται ότι οι μικροοφειλέτες –τουλάχιστον όσοι δεν θα μπουν στη ρύθμιση- θα είναι και οι πρώτοι που θα πιεστούν ακόμη και μέσω προσωπικών επιστολών, να προσέλθουν στις εφορίες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Στο καλάθι με τους οφειλέτες, θα προστεθούν τις επόμενες εβδομάδες και όσοι δεν πλήρωσαν το λεγόμενο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Πρόκειται για περίπου 500.000 Έλληνες οι οποίοι οφείλουν περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία τους, έχουν ήδη αποσταλεί από τη ΔΕΗ προς το υπουργείο Οικονομικών.
• Εκκρεμεί η είσπραξη του ΦΑΠ 2010, του ΦΑΠ 2011 και του ΦΑΠ 2012. Για τον ΦΑΠ του 2010, οι εισπράξεις αναμένεται να ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ ενώ για τον ΦΑΠ του 2011, στα 600 εκατ. ευρώ. Λογικά, και αυτοί οι φόροι θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο 2012.
• Μην ξεχνάμε και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα ταχυδρομηθούν στις αρχές Νοεμβρίου και θα μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το ερώτημα είναι ένα: πώς θα τα πληρώσουμε όλα αυτά; Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα, δεν βοηθάει καθόλου. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρωθούν το πολύ σε δύο διμηνιαίες δόσεις. Όταν θα μας ζητούν να πληρώσουμε τουλάχιστον 1500 ευρώ ο καθένας μόνο για το εκκαθαριστικό, κι όταν ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσουμε και το ΕΕΤΗΔΕ, πως ακριβώς θα ανταπεξέλθουμε;
Δείτε ποιες «διευκολύνσεις» προβλέπει η νομοθεσία
Α. Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος 2012.
Οι δόσεις εξαρτώνται από το πότε θα παραλάβουμε το εκκαθαριστικό. Ο σχετικός πίνακας, λύνει τις απορίες.
Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος 2012
Μήνας παραλαβής του εκκαθαριστικού
3 δόσεις
Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος
Ιούνιος
3 δόσεις
Αύγουστος, Οκτώβριος, Δεκέμβριος
Ιούλιος
3 δόσεις
Σεπτέμβριος, Νοέμβριος, Ιανουάριος 2013
Αύγουστος
2 δόσεις
Σεπτέμβριος-Νοέμβριος
Σεπτέμβριος
2 δόσεις
Οκτώβριος-Δεκέμβριος
Οκτώβριος
εφάπαξ
Δεκέμβριος
Νοέμβριος
εφάπαξ
Ιανουάριος 2013
Β. ΕΕΤΗΔΕ 2012
Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του φόρου και πόσες δόσεις θα γίνουν. Το ευνοϊκότερο σενάριο (εφόσον τελικώς δεν αποφασίσουν να πάρουν πίσω το πιο άδικο χαράτσι που έχει επιβληθεί) θα είναι ο φόρος να καταβληθεί από τον Ιούλιο σε πέντε μηνιαίες δόσεις ως εξής:
ΕΕΤΗΔΕ 2012 (αν η αποπληρωμή γίνει σε πέντε δόσεις)
1η δόση
Ιούλιος 2012
2η δόση
Σεπτέμβριος 2012
3η δόση
Νοέμβριος 2012
4η δόση
Ιανουάριος 2013
5η δόση
Μάρτος 2013
Γ. Φόροι ακίνητης περιουσίας
Τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011, θα αποσταλούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΤΑΚ έτους 2009 που είναι σε εξέλιξη. Λογικά, τα πρώτα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν το φθινόπωρο. Δόσεις δεν προβλέπονται
Δ. Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ακόμη και αν λήξει η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων, οφειλών, η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον έφορο να κάνει δόσεις. Συνήθως, δίδονται έως και 16-18 δόσεις ανάλογα με το ποσό της οφειλής.
Ε. Τέλη κυκλοφορίας
Δεν υπάρχουν δόσεις. Το ποσό πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου