Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Κανονικά εκτελούνται οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της Καβάλας-Παράταση στην ισχύ των ιατρικών συνταγών

Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία της περιφέρειας, καθώς στην πλειονότητά τους οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν προχωρήσει σε άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.
Κανονικά θα χορηγούν τα σκευάσματα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Καβάλας.
Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή σε δηλώσεις της εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι μετά τις πιέσεις που άσκησαν πανελλαδικά έγιναν οι αποπληρωμές των συνταγών του Μαρτίου ενώ διεκδικούν από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση των οφειλομένων μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.
Παράταση στην ισχύ των ιατρικών συνταγών λόγω των κινητοποιήσεων
Κανονικά θα εκτελούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία οι ιατρικές συνταγές των ασφαλισμένων του νέου ενιαίου Ταμείου, οι οποίες εκδόθηκαν από την 1η Ιουνίου και ενόσω εξελίσσονταν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κατ'
εξαίρεση δεν ισχύει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσής τους για την εκτέλεση των συνταγών.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την παράταση της ισχύος των ιατρικών συνταγών των ασφαλισμένων του ώστε να εξυπηρετηθούν οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που επί τρεις και πλέον εβδομάδες έπαιρναν τα φάρμακά τους μόνο με πληρωμή τοις μετρητοίς, λόγω των κινητοποιήσεων του φαρμακευτικού κλάδου. Αρκετοί ασφαλισμένοι διαπιστώθηκε ότι δεν αγόραζαν τα φάρμακά τους επειδή δεν μπορούσαν να τα πληρώσουν. Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «η απόφαση ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε μέρες μετά τη λήξη της».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε από την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών της χώρας, υπό τον όρο ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί και τα χρέη του περασμένου Απριλίου.
Σε ανακοίνωσή του, πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά και τυπικά παράνομη και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι δεν πρέπει να αποζημιωθούν οι συνταγές που εκτελέστηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο από 1/6 έως 13/6.
Στη βάση αυτή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους φαρμακοποιούς και για λόγους δεοντολογίας και για λόγους νομιμότητας κατά την εκτέλεση συνταγών προηγούμενων ημερών να ελέγχουν και να τηρούν το περιθώριο των πέντε εργάσιμων ημερών.
Η αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακείων ισχύει έως τις 25 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία εξόφλησης των συνταγών Απριλίου από τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που ο Οργανισμός αποδειχθεί ασυνεπής, θα υπάρξει «αυτόματη» επανέναρξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου