Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η Θεσσαλο-νίκη της ΝΔ!



Αυτή τη φορά η εικόνα στη Νέα Δημοκρατία δεν είχε καμία σχέση με αυτήν της 6ης Μαΐου. Την κατήφεια και το σοκ εκείνης της ημέρας χθες διαδέχτηκε η συγκρατημένη αισιοδοξία. Η επιστράτευση των «βετεράνων» και ο επαναπατρισμός αρκετών από όσους είχαν ψηφίσει άλλα κόμματα αλλά και των πολιτών που απείχαν έφεραν ξανά τα χαμόγελα στη Συγγρού. Αν και η εικόνα που υπήρχε από το πρωί έδινε πρώτη τη Ν.Δ., το επιτελείο του κ. Σαμαρά, αλλά και η κομματική οργάνωση έστελναν συνεχώς SOS ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος. Η γραμμή αυτή δικαιώθηκε καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει σαφείς εντολές.

Η άνοδος του ποσοστού της Ν.Δ. πάνω από 10% ανέδειξε παράλληλα τα λάθη που είχαν γίνει την
προηγούμενη φορά. Εντυπωσιακή υπήρξε και η άνοδος των ποσοστών στη Θεσσαλονίκη. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης από 14,8% πήγε στο 27,8%, διπλασιάζοντας σχεδόν τη δύναμή της, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης ανέβηκε από το 20% στο 32%. Η επιστράτευση των «βετεράνων», ανθρώπων που γνώριζαν την ανθρωπογεωγραφία της Κεντροδεξιάς, έσωσε την παρτίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, μια και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει τις δικές της οδύνες. Και αυτό γιατί οι προσδοκίες επιστρέφουν τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο φιλοδοξιών.

Μπορεί μέσα στις συνθήκες που διαμορφώθηκε η αναμέτρηση να άφησε ικανοποιημένους τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., αλλά το ότι η Χρυσή Αυγή κράτησε τα ποσοστά της και το κόμματου κ. Καμμένου άντεξε δημιουργούν προβληματισμό για το πώς πρέπει να χαραχτεί εκ νέου η στρατηγική του κόμματος για τις από δεξιά διαρροές του.

Η εκλογή των ανθρώπων της κυρίας Μπακογιάννη, όπως και της ίδιας δημιουργεί ένα νέο σκηνικό που θα φανεί σε βάθος χρόνου αν δημιουργήσει προβλήματα και ποια. Η ιεραρχία στην παράταξη επαναπροσδιορίζεται, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει χωρίς κραδασμούς. Στο βάθος του μυαλού του ο κ. Σαμαράς έχει να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. με συνέδριο προς το φθινόπωρο. Ετσι πιστεύει ότι θα μπορέσει να πετύχει τον συγκερασμό απόψεων και προσώπων, ώστε να κλείσουν οι πληγές που ακόμη παραμένουν ανοιχτές από τις ... προεκλογικές μετεγγραφές. Στη Συγγρού γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με έναν κομματικό μηχανισμό που ήταν εγκαταλελειμμένος και με πρόσωπα που έχουν μείνει χρόνια στο σύστημα. Στόχος λοιπόν είναι, από τη μια, η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος και, από την άλλη, η ανανέωσή του μηχανισμού σε πρόσωπα και ιδέες.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι πλέον το «μαγαζί» πρέπει να ανοίξει και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ενοίκους από την κεντροδεξιά πολυκατοικία. Η αποτυχία του ΛΑΟΣ και της Δημιουργίας Ξανά μπορεί να φέρει και άλλους ψηφοφόρους και στελέχη στη Ν.Δ. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα στηθούν εκ νέου οι κάλπες...


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου