Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οι ατέλειωτες κυβιστήσεις του Αλέξη Τσίπρα


 Αν δεν ήταν αρχηγός κόμματος θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα ως η Πυθία της νεοελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, αφού τα “ήξης αφήξης”  του Αλέξη Τσίπρα θα μπέρδευαν ακόμη και αυτή την ίδια την Πυθία της αρχαιότητας.
Από τις αρχικές προεκλογικές κορώνες της καταγγελίας του μνημονίου που στη συνέχεια εξωραΐστηκαν και έγιναν  “πολιτική καταγγελία” για να επανέλθουν στην πρότερη “σκληρή γραμμή”, φτάσαμε -λίγες μέρες πριν τις κάλπες- στις δηλώσεις περί του αν είναι ή όχι “φετίχ” το ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή δήλωνε ότι “το κόμμα του (ναι έτσι το είπε: το κόμμα μου) είναι αποφασισμένο να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης”.
Οι κινήσεις Τσίπρα το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από μια υψηλή δόση τυχοδιωκτισμού αλλά και έναν μοναδικό βοναπαρτισμό, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς την επιλογή της χρονικής
στιγμής των δηλώσεων αυτών.
Συγκεκριμένα, με άρθρο του στους «Financial Times», καταφεύγει σε μια ύστατη προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους δανειστές μας ότι το κόμμα του θα κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρώ. Ο ίδιος άνθρωπος που δήλωνε ότι θα καταγγείλει το Μνημόνιο, αν χρειαστεί και μονομερώς, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους που έχουν δημιουργήσει οι δικές του αντιφατικότητες από τη μια και κυρίως οι εξτρεμιστικές απόψεις πολλών στελεχών του από την άλλη, επιχειρεί τώρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Επιχειρεί να πείσει τις δάνειες δυνάμεις ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ελλάδα, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές στο ατομικό εισόδημα αλλά και στους άμεσους φόρους, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να διασκεδάσει τις εκφοβιστικές δηλώσεις στελεχών του όπως ο οπαδός της δραχμής Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είπε ότι «θα αντέξουμε και διακοπή της χρηματοδότησης και δεν θα υποχωρήσουμε στο όνομα μιας μνημονιακής πολιτικής».

Και επιχειρεί αν το κάνει επικαλούμενος ακόμη και αυτόν τον Ομπάμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου στους «Financial Times»: Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δίκιο όταν είπε την προηγούμενη Παρασκευή “ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπτυχθούμε τώρα, ακόμη κι αν κλειδώσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταθεροποίησης του χρέους και των ελλειμμάτων μας, και ας αρχίσουμε να τα μειώνουμε με σταθερό, λογικό τρόπο”. Αυτό ισχύει και για τη δική μου χώρα”.
Και κατέληξε, σε μια μεγαλειώδη επίδειξη πολιτικής “κ…τούμπας” ότι “οι Ελληνες θέλουν να αντικαταστήσουν το αποτυχημένο παλιό Μνημόνιο (όπως υπεγράφη τον Μάρτιο με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με ένα εθνικό σχέδιο ανοικοδόμησης και ανάπτυξης”.


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι κάποιοι ψάχνουν την ευκαιρία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι για εμάς το ευρώ δεν είναι ένα “φετίχ”.
Επιβεβαιώνει τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι τζογάρει για το λόμπι της δραχμής.
Και αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος και επικίνδυνος είναι.
Την απάντηση στον κ. Τσίπρα θα δώσουν, την Κυριακή, με την ψήφο τους, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Θα του πουν ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ και στην Ευρώπη, με αξιοπρέπεια, αλλαγή πολιτικής, ανάπτυξη και κοινωνική Δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου